Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на бившия главен

...
Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на бившия главен
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата на Иван Гешев срещу отказа да бъде възстановен като прокурор

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на някогашния основен прокурор Иван Гешев против решението на Прокурорската гилдия, с което е признато за сведение заявката му, че не желае да бъде възобновен като прокурор във Върховна касационна прокуратура.

Според съда решението на Прокурорската гилдия не съставлява самостоятелен административен акт и няма независимо правно значение. Възражението на Иван Гешев за съществуване на позволено значително нарушаване на административнопроизводствените правила е безпричинно, акцентира Върховен административен съд.

Припомняме, на 12 юни 2023 година  като основен прокурор поради уронване на престижа на правосъдната власт.

На 16 юни Гешев подаде молба до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни Иван Гешев подава ново заявление във Висш съдебен съвет, в което сподели, че Същия ден Прокурорската гилдия, с което Гешев отхвърля да се върне на работа в прокуратурата.

Десетина дни по-късно някогашният основен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което упорства колегията да гласоподава категорично подадената от него оставка.
 Гешев се чуди за какво Прокурорската гилдия не го освобождава
Гешев се чуди за какво Прокурорската гилдия не го освобождава

Липсата на съответна реакция е белег за непрофесионално отношение и даже за незадоволителна подготвеност

На 5 юли 2023 година обаче ПК на Висш съдебен съвет още веднъж не излезе с преднамерено решение и На 12 юли Прокурорската гилдия от 19 юни като категорично уточни, че " приключва, на съображение член 56, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс, производството по преназначаване на Иван Стоименов Гешев на служба " прокурор " във Върховна касационна прокуратура ".

Гешев подаде две тъжби във Върховен административен съд. Едната е против решението от 5 юли и съдът към този момент се произнесе по нея като посочи, че след освобождението си като основен прокурор, Гешев към този момент не има качеството на магистрат и ПК вярно е отказала да прегледа настояването му да бъде възобновен като подобен и след това да му бъде гласувана оставката.

Втората тъжба беше против решението от 19 юни 2023 година, когато ПК одобри единствено за сведение заявката му, че не желае да бъде възобновен на работа в прокуратурата и против допълващото решение от 27 юли.

Именно по тези две решения през днешния ден се произнесе през днешния ден Върховен административен съд, посочи lex.bg.
 Гешев апелира отхвърли да бъде назначен като редови прокурор
Гешев апелира отхвърли да бъде назначен като редови прокурор

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет остави проблема без разглеждане

" Съгласно член 56, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс административният орган приключва производството по искане на страната, по чиято самодейност то е почнало, в случай че в закон е планувано друго. От доказателствата по делото се открива, че със заявката от 16.06.2023 година Иван Гешев се декларира предпочитание да бъде преназначен на длъжността " прокурор " във Върховна касационна прокуратура, само че с следващо писмо с вх. № ВСС-8470/19.06.2023 година, адресирано до членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, е декларирал, че не желае да бъде преназначаван на тази служба ", показват от Върховен административен съд.

Според висшите магистрати по този начин обективираното в писмото от 19.06.2023 година преднамерено искане на Гешев има за правна последица десезирането на органа със декларираното от Гешев искане за преназначаване на длъжността " прокурор " във ВКП. Предвид изложеното, следва да се одобри, че страната, която е сезирала органа с искане за иницииране на производството, е направила следващо искане за неговото преустановяване. За органа, при изискванията на обвързана подготвеност, е зародило задължението да не се произнася и да приключи производството на съображение член 56, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР