Върховният административен съд окончателно спря строежа на 77-метрова сграда на

...
Върховният административен съд окончателно спря строежа на 77-метрова сграда на
Коментари Харесай

Съдът окончателно спря строежа на 77-метрова сграда на столичния бул. България

Върховният административен съд дефинитивно спря градежа на 77-метрова постройка на софийския бул. " България ". Магистратите анулираха решение на Столичния общински съвет, с което бе признат проектът за застрояване, разрешаващ на процедура построяването на високата постройка над съществуващия магазин " Мартинели ", както и на още една с височина 14 метра.

Общинският съвет даде зелена светлина за повдигането на постройката през юли 2017 година Тогава срещу гласоподаваха общинският консултант Войслав Тодоров ( " Нормална страна " ), Иво Божков и Марта Георгиева (ДСБ). Актът на общинарите обаче беше обжалван от недоволни жители.

В окончателното си решение съдът постановява, че заложените параметри за построяването на постройката, която трябваше да е за офиси и апарт хотел с под земята паркинг, надвишават разрешените за зоната. В решението на общинския съвет е изработен опит да се заобиколят рестриктивните мерки за височина и компактност на застрояването посредством изкуственото делене на парцела, с цел да са обособят ъглови имоти. Към оня миг те дават опция за оптимално застрояване. Според съда обаче това е нарушаване.

Освен това заложените отстояния на новия градеж от съществуващите здания са под законовия най-малко. Отстоянието сред 77-метровата постройка и прилежащо здание съгласно разпоредбите би трябвало да е 107.8 метра, а в проекта, признат от общинския съвет, е 33.2 метра. За по-ниската постройка дистанцията би трябвало да е 19.6 метра, а съгласно проекта за застрояване е 12.25 метра.

Според съда гласуваният от общинския съвет проект за застрояване на парцела на ъгъла на бул. " България4 и ул. " Борово " нарушава предвижданията на общия организационен проект, " което е неприемливо " съгласно Закона за устройство на територията. Освен това проектът за застрояване не е обявен на заинтригуваните лица, което също е престъпление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР