Върховният административен съд окончателно разпореди незабавно да бъдат върнати на

...
Върховният административен съд окончателно разпореди незабавно да бъдат върнати на
Коментари Харесай

ВАС: Да се върнат на Сиела Норма машините, които не участваха в изборите

Върховният административен съд дефинитивно разпореди неотложно да бъдат върнати на " Сиела Норма " 228-те машини за гласоподаване, които не участваха в изборите. Това излиза наяве от определение на съда. С решението си висшите магистрати удостоверяват предписание на Административния съд в София, който в средата на месеца дефинира, че тези машини не са купени от ЦИК и комисията няма право да се разпорежда с тях.

" Да бъде прекъснато абсолютно действието, подхванато от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно съображение на 228 машини за гласоподаване, които не са част от контракта сред ЦИК и " Сиела Норма ", записа в претекстовете си тогава Административният съд в София. Със правосъдния си акт от през днешния ден и Върховен административен съд споделя същото.

След като въпросните 228 машини не са предмет на контракта за социална поръчка със " Сиела Норма " АД и няма да бъдат употребявани в изборния развой, то за ЦИК не са налице учредения да реализира дейности по задържане на непознато имущество, написа в претекстовете на висшия съд от през днешния ден.

Върховните съдии отхвърлят като неоснователни доводите на ЦИК, че комисията не може да допусне у нас безконтролното внасяне на машини от същия тип като тези, с които се гласоподава на изборите на 14 ноември. Според магистратите даже да са от същия тип и със същия програмен продукт като тези по контракта, машините няма по какъв начин да бъдат употребявани от съответните изборни комисии, доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на признатите от комисиите машини, с които ще се гласоподава.

Случаят с машините нашумя след изказване на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който уточни, че тези устройства са над броя, купени от страната след социална поръчка. От " Сиела Норма " дадоха отговор, че 228-те устройства не са част от контракта с ЦИК, благосъстоятелност са на " Смартматик Интернешънъл Холдинг " и ще се употребяват за демонстрации в Албания и Грузия, както и за аварийни елементи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР