Върховният административен съд окончателно призна, че не е имало чума

Върховният административен съд окончателно призна, че не е имало чума ...

Три години след казуса с чумата в Болярово: Според съда зараза не е имало


Върховният административен съд окончателно призна, че не е имало чума през 2018 г. в стопанството в Болярово. Тогава собствениците не допуснаха ветеринари да умъртвят овцете им.

По настояване на служебния земеделски министър от Областната служба оттеглиха исковете срещу стопаните. Така след три години и хиляди избити животни в Странджанско стана ясно, че те са били здрави.

На 13 юли 2018 година странджанското село Шарково осъмва под полицейска блокада. Ветеринари и униформени тръгват по къщите и избиват овцете заради опасност от чума.
Снимка: btvnovinite.bg
Избити са над 2000 овце, а обезщетението е по 190 лева на брой. Днес животновъдните обекти не са възстановени, а много хора са напуснали селата.
Снимка: btvnovinite.bg
"Върнаха ни десет години назад, просто унищожиха целия край, цялата Странджа-Сакар. Искаме да ни платят тези три години - и страдания, и животни, и всичко, което ни причиниха", казва собственицата на животновъден обект Красимира Кулева.

Само в едно стопанство в село Шарково за един ден са избити 800 животни. Трета година обектът остава празен. Изграден е с европейски средства и стопаните имат кредити за стотици хиляди.
Снимка: btvnovinite.bg
"И заем съм търсила от приятели да мога да си покрия заема. Тези три години откакто ни избиха животните, не можем да стъпим на краката си", казва Дочка Панайотова
Снимка: btvnovinite.bg
Днес хората от засегнатите села настояват държавата напълно да компенсира загубите им.

Източник: btvnovinite.bg