Върховният административен съд окончателно призна, че не е имало чума

...
Върховният административен съд окончателно призна, че не е имало чума
Коментари Харесай

Три години след казуса с чумата в Болярово: Според съда зараза не е имало

Върховният административен съд дефинитивно призна, че не е имало чума през 2018 година в стопанството в Болярово. Тогава притежателите не позволиха ветеринари да умъртвят овцете им.

По гледище на служебния аграрни министър от Областната работа отдръпнаха исковете против стопаните. Така след три години и хиляди избити животни в Странджанско стана ясно, че те са били здрави.

На 13 юли 2018 година странджанското село Шарково осъмва под полицейска обсада. Ветеринари и униформени потеглят по къщите и избиват овцете поради заплаха от чума.
Снимка: btvnovinite.bg
Избити са над 2000 овце, а компенсацията е по 190 лв. на брой. Днес животновъдните обекти не са възобновени, а доста хора са напуснали селата.
Снимка: btvnovinite.bg
" Върнаха ни 10 години обратно, просто унищожиха целия край, цялата Странджа-Сакар. Искаме да ни платят тези три години - и премеждия, и животни, и всичко, което ни предизвикаха ", споделя собственицата на животновъден обект Красимира Кулева.

Само в едно стопанство в село Шарково за един ден са избити 800 животни. Трета година обектът остава празен. Изграден е с европейски средства и стопаните имат заеми за стотици хиляди.
Снимка: btvnovinite.bg
" И заем съм търсила от другари да мога да си покрия заема. Тези три години откогато ни избиха животните, не можем да стъпим на краката си ", споделя Дочка Панайотова
Снимка: btvnovinite.bg
Днес хората от засегнатите села упорстват страната изцяло да компенсира загубите им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР