Върховният административен съд окончателно отмени наредбаВътрешният министър трябва да издаде

...
Върховният административен съд окончателно отмени наредбаВътрешният министър трябва да издаде
Коментари Харесай

Полицаите без правила за работа и почивки

Върховният административен съд дефинитивно анулира разпоредба
Вътрешният министър би трябвало да издаде нова разпоредба, а засегнатите могат да съдят Министерство на вътрешните работи

Няма финансова аргументация

Състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира настоящата от 1 януари 2021 година разпоредба за работното време, дежурствата и почивките в Министерство на вътрешните работи. Решението на 5-членния състав, управляван от шефа на Върховен административен съд Георги Чолаков, е дефинитивно.

Наредбата бе атакувана с две тъжби – на редовия служител на реда от Трето столично РПУ Владимир Алексиев и на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи - най-големият синдикат във вътрешното ведомство. Тя бе призната в края на 2020 година, когато с промени в Закона за Министерство на вътрешните работи отпаднаха ненормираният работен ден и обезщетенията с спомагателни дни заплатен отпуск за часове труд над откритото работно време.

Според магистратите от Върховен административен съд претекстовете за промени в Закона за Министерство на вътрешните работи не могат да важат и за приемането на този подзаконов нормативен акт. Съдиите одобряват доводите на жалбоподателите, че наредбата е призната без аргументация за предстоящите финансови резултати, без да се знае какви са средства са нужни за използването й, липсва и разбор за сходството й с правото на Европейски Съюз.

Вътрешният министър в този момент би трябвало да издаде нова разпоредба, само че по-важната последица от решението на Върховен административен съд е, че служители на реда, които се считат за ощетени от действието на анулирания нормативен акт, могат да предявят искове против Министерство на вътрешните работи по Закона за отговорността на страната и общините за вреди.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР