Върховният административен съд окончателно остави в сила определението на Комисията

...
Върховният административен съд окончателно остави в сила определението на Комисията
Коментари Харесай

ВАС потвърди процедурата за доставчик на медицински хеликоптери - Темида

Върховният административен съд дефинитивно остави в действие определението на Комисията за защита на конкуренцията от 2 февруари 2023 година по отношение на откриването на процедура за възлагане на социална поръчка посредством договаряне за доставка на медицинските хеликоптери , оповестиха от Върховен административен съд. 

Административно дело бе формирано пред Върховен административен съд по частна тъжба на американската компания " Бел Текстрон Инк. " (Bell Textron Inc.), която обаче не е участник в процедурата на здравното министерство.

Именно заради това висшите магистрати одобряват за верни изводите на Комисия за защита на конкуренцията, че жалбоподателят не е потвърдил качеството си на заинтригувано лице, което би могло да оспори решението за разкриване на процедурата. Недопустимостта на предявената тъжба обуславя и недопустимостта на направеното искане за налагане на краткотрайна мярка прекъсване на процедурата за възлагане, заради което вярно то също е оставено без разглеждане от Комисия за защита на конкуренцията.

В случая става дума за процедура на договаряне без авансово съобщение след неуспеха на предходната, която е прекъсната и която възпроизвежда без основни промени първичните условия, посочени в обявлението за социална поръчка. Затова Върховен административен съд приема, че миналата открита процедура, от една страна, и последващата, въпреки това, следва да се преглеждат изцяло.

" Законодателят категорично е планувал, че при преустановяване на миналата процедура, когато всички предложения, които дават отговор на авансово оповестените от възложителя условия, надвишават финансовия запас, който той може да обезпечи, той може да пристъпи към оповестяване на процедура на договаряне без авансово съобщение, когато се поканят всички участници, чиито предложения в предишна открита или лимитирана процедура дават отговор на условията на възложителя, само че надвишават неговия финансов запас. Тоест възложителят е задължен да предложения тъкмо тези лица, които са подали оферта в предишна процедура, която освен това е отговаряла на условията на възложителя ", се споделя в претекстовете на Върховен административен съд.

Върховните магистрати акцентират, че жалбоподателят не оспорва събитието, че не е подал никаква оферта в миналата открита по тип процедура. В тази връзка вярно Комисия за защита на конкуренцията е отбелязала, че единствено декларираното желание за присъединяване в предишна процедура не е задоволително, с цел да обоснове качеството на заинтригувано лице. В този смисъл е и цитираното в претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията решение на Европейския съд от 16.06.2022 г. 

КЗК стави без разглеждане жалбата на " Уилинк " ООД против решението на изпълнителния шеф на " България хели мед сървиз " ЕАД за разкриване на процедура за възлагане на социална поръчка за " изсъхнал лизинг " на хеликоптер, обезпечен с нужното здравно съоръжение за потребностите на незабавна здравна помощ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР