Върховният административен съд окончателно е решил, че незаконния ски влек

...
Върховният административен съд окончателно е решил, че незаконния ски влек
Коментари Харесай

Съдът окончателно нареди събаряне на незаконен ски влек на Витоша

Върховният административен съд дефинитивно е решил, че противозаконния ски влек " Меча поляна " в Природен парк " Витоша " би трябвало да бъде отстранен, оповестиха от съда в понеделник.

Тричленен негов състав се е произнесъл по заведено в края на 2020 година дело след тъжба на притежателя на ски оборудванията на Витоша – " Витоша ски ", против решение на Административен съд София – град, което е удостоверило заповед на началника на РДНСК-София за събарянето на откритата въжена линия, обслужваща едноименната към стометрова ски писта.

Съдът не се е съгласил с претендираната от " Витоша ски " толерантност на противозаконния градеж по силата на разпореждания в Закона за устройството на територията, допускащ узаконяването на остарели уреди без нужните разрешителни.

Причината е, че ски влекът е бил построен през 2005 година, когато към този момент е работил законът, изискващ разрешителни. Това е станало по възлагане на " Витоша ски ", само че планът няма утвърдени капиталови планове и позволение за градеж, поради което е и обжалваната заповед на РДНСК-София за непринудено унищожаване на обекта.

Става въпрос за дълга 92 открита въжена линия, формирана от четири към 3.5-м3етрови стоманени стълба, забити непосредствено в земята, без бетонови фундаменти. Всеки от стълбовете е укрепен с по три броя железни тръбни подкоси с дължина към 1.80-2 м. и стоманени въжета. Налице е и задвижващ механизъм с елекрически мотор, водещо, обръщателно и направляващи въжета, както и кабина за ръководство на лифта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР