Върховният административен съд обяви за недействителен избора на общински съветници

...
Върховният административен съд обяви за недействителен избора на общински съветници
Коментари Харесай

Отмениха подредбата на чичо Цено на общинските съветници в Борован

Върховният административен съд разгласи за нереален избора на общински съветници в община Борован.

Според Конституционния съд, с цел да бъдат оповестени за противозаконни изборите, следва да са налице две предпоставки - основни нарушавания на изборния развой, относими към конституционните правила, залегнали в член 10 от Конституцията, и тежестта на нарушаванията да е от такова естество, което да води до неспособност да се откри действителната воля на гласоподавателите.

Настоящият касационен състав намира, че в тази ситуация са налице и двете предпоставки за оповестяване за нереален на избора на общински съветници в община Борован, защото изборът в изборна секция 060500005 село Малорад е напълно изопачен.

Върховен административен съд смята, че по отношение на гласоподавателите в тази изборна секция е позволено нарушаване към изборното им право, изразяващо се в очевидно манипулиране на към този момент направения от тях избор. Попълването на преференции от членове на СИК в подадени бюлетини, в които не са вписани такива, или вероятно дописването на преференции при към този момент налични, което би направило бюлетините недействителни, всъщност значи пренареждане на персоналния избор на гласоподавателите и съставлява тежко и значително нарушаване на изборния развой.

Обективната липса на данни за броя на преправените бюлетини и за кои партии и претенденти за общински съветници се отнасят, значи, че фрапантно са нарушени изборните права на непостоянен брой гласоподаватели от изборна секция 060500005 с. Малорад, което безспорно би се отразило на крайния избирателен резултат.

Според висшите съдии установените нарушавания постановат анулацията на решението на първоинстанционния съд. Върховен административен съд афишира за нереален оспорения избор на общински съветници в община Борован. Решението е дефинитивно.

Припомняме, че казусът от локалните избори през октомври 2023 година стана прочут като " Чичо Цено ". Запис от видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините демонстрира, че вечерта на 29 октомври в село Малорад 34-годишната Моника Йорданова в качеството си на ръководител на секционна изборна комисия, и Цено Цоловски, в качеството си на член на СИК, са за кметове и общински съветници.
 Общинският консултант чичо Цено и помощничката му към този момент са с повдигнати обвинявания
Общинският консултант чичо Цено и помощничката му към този момент са с повдигнати обвинявания

Двамата са арестувани за 72 часа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР