Върховният административен съд обяви първото си решение във връзка с

...
Върховният административен съд обяви първото си решение във връзка с
Коментари Харесай

ВАС обяви решение в подкрепа на електронния подпис в изборния процес

Върховният административен съд разгласи първото си решение по отношение на парламентарни избори 2022. Върховните магистрати анулираха Решение № 1198 - Народно събрание от 2 август 2022 година на ЦИК, в частта в която се планува документите, с които партиите дефинират свои членове в районните изборни комисии (РИК) би трябвало да са саморъчно подписани, без да е нужна нотариална легализация. Това се отнася до „ Документите (по т.I, 3 от Решението за задачите на осъществяване на консултациите), като се изключи писмен знак „ г ". Върховният административен съд изпраща преписката на ЦИК за ново изговаряне при съблюдаване на напътствията, дадени в претекстовете на решението.

Административно дело № 7039 от 2022 година беше формирано през Върховен административен съд по тъжба на Коалиция „ Демократична България - Обединение ".Върховните магистрати одобряват, че условието на ЦИК опонира на разпореждания от националното и европейското законодателство. Общият принцип, (извън изключенията) е, че документите могат да бъдат подписани с ръчно положен автограф или с дипломиран електронен автограф.

Съгласно наредбата на член 8, алинея 2 от Закона за електронното ръководство, административните органи, лицата, осъществяващи обществени функционалности, и организациите, предоставящи публични услуги, са длъжни да дават всички услуги в границите на своята подготвеност и по електронен път, в случай че закон планува особена форма за осъществяване на обособени дейности или издаване на съответните актове. Аналогична е наредбата на член 18а от Административнопроцесуалния кодекс.

Освен това, в текста на член 13, алинея 3 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги е посочено, че дипломиран електронен автограф е електронен автограф по смисъла на член 3, т. 12 от Регламент (ЕС) № 910/2014. В допълнение към този претекст е наличието на член 25, т.2 от същия директно използван Регламент, съгласно който правната мощ на квалифицирания електронен автограф е равностойна на тази на саморъчния автограф.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР