Върховният административен съд не видя основания да предостави убежище на

...
Върховният административен съд не видя основания да предостави убежище на
Коментари Харесай

България отказа убежище на младия руснак, противопоставил се на Путин и режима

Върховният административен съд не видя учредения да даде леговище на дисидента Александър Стоцкий и заключи, че Руската федерация няма да предприеме " необмислено всеобщи репресии против жителите, противопоставящи се на режима на Владимир Путин ".
С решението на Върховен административен съд на процедура България дефинитивно отхвърли да почете молбата на младия руснак за даване на политическо леговище, осведомят от " Медиапул ".
Стоцкий изиска България да му обезпечи филантропичен и бежански статут поради присъединяване му в митинги против властта в Русия и отводът му да бъде пратен на фронта в Украйна. Българският съд не е уверен, че младият руснак е застрашен от репресии в родината си.
Съмненията на Върховния административен съд дали Кремъл ще употребява репресии против инакомислещите е забавна. Не е дна и две интернационалните организации са изнасяли данни за ареста на протестиращи против отприщената от Москва война против Украйна. Протестите бяха потушени от полицията, а един от най-големите опозиционери на Владимир Путин - Алексей Навални, бе токсичен, а по-късно задържан по изфабрикувани съгласно него обвинявания. В момента Навални е в пандиза.
В страната работи закон, който заплашва с 15 години затвор всеки, който назова войната в Украйна – " война ".
Стоцкий апелира акта на организацията, публикуван през юли м.г., само че губи на две инстанции – пред Административния съд в София и след това и пред висшия съд. Прокуратурата също се афишира против настояването на руснака.
Двете инстанции одобряват, че няма предпоставки чужденецът да получи статут, защото не е било потвърдено, че той е преследван поради своята раса, вяра, народност, принадлежност към избрана обществена група или заради политическо мнение и/или разбиране в страната си по генезис. Съдът е решил като недоказани изказванията му, че е взел участие в няколко митинга срещу властта, „ само че не във всички “, за присъединяване като наблюдаващ на изборите за съветската Дума, към щаба на московските опозиционни политици А. Брюханова и П. Карманов, по времето, когато изборите били фалшифицирани; опасения, че може да бъде въдворен в пандиза за политическата си активност и моралните си правила.Самият Стоцкий е посочил в съда повиквателната си заповед, само че е обяснил, че съветските управляващи са оповестили завършек на мобилизацията.
“Правилно първоинстанционният съд е приел, че обстоятелствата за авторитаризъм на президента на Руската федерация и за митингите против войната в Украйна са комфортен мотив за излагане изказвания за “преследване, учредено на друго политическо мнение (см. член 8, алинея 1 ЗУБ), респ. за симпатизиране или за съпричастност (членство) към опозиционни групи. Такива изказвания обаче подлежат на доказване, което в тази ситуация не е сторено “, написа Върховен административен съд.Спрямо чужденеца няма повдигнато обвиняване и той не е бил задържан или осъждан. Казва, че е напуснал страната си легално, със аероплан и с едногодишна виза, по лично предпочитание. Става ясно, че формалната власт няма негативно отношение към него.
Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР