Върховният административен съд не даде ход на делото, което омбудсманът

...
Върховният административен съд не даде ход на делото, което омбудсманът
Коментари Харесай

Мая Манолова поведе в спора с Топлофикация“

Върховният административен съд не даде ход на делото, което омбудсманът Мая Манолова води против " Топлофикация " за даване на достъп до информация за активността на сдружението по събиране на вземанията си по правосъден ред. Делото не потегли поради сбъркана касационна тъжба от " Топлофикация ".

Решението на административен съд София остава в действие. То беше извоювано от омбудсмана Мая Манолова . Конкретният мотив беше дава ли информация " Топлофикация " защо и по какъв метод харчи юрисконсултските хонорари. Основният мотив на сдружението да не дава информация е, че не е длъжно да го прави.

" Изкушавам се да кажа, че 15 млн.лв, чието консумиране е предмет на това произвеждане, и които трябваше да бъдат употребявани за образование на юристите на Топлофикация " за повишение на квалификацията им и за една по-добра работна среда, не са били употребявани по предопределение, тъй като заради позволена неточност производството беше прекъснато ", съобщи след делото Мая Манолова.

Тя акцентира, че това е още едно доказателство за какво е значимо по какъв начин се харчат тези 15 млн.лв, събрани от жителите, тъй като изразходването им не давало резултат.

Манолова беше безапелационна, че с изключение на юридически, въпросът има и честен аспект, а точно дали столичани, които са притежатели на сдружението, имат право да знаят по какъв начин работи, по какъв начин се ръководи и по какъв начин се харчат парите.

По думите на омбудсмана жителите имат право да знаят по какъв начин се харчат парите, тъй като " Топлофикация " е в услуга на жителите. Според Манолова сдружението е трансформирало столичани в " крепостни селяни, които имат единствено право да заплащат, дори нямат право да знаят по какъв начин се харчат техните пари "

Делото може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на Върховен административен съд, само че в случай че това определение се удостовери, Топлофикация " ще бъде длъжна да даде информация по какъв начин се харчат към 20 млн.лв, част от тях събрани за юрисконсултски услуги, а друга част платени на адвокатски адвокатски фирми, наети от сдружението.

Около 13 500 са заведените каузи от Топлофикация през 2016 г, а през 2017 евентуално ще стигнат към 16 000, означи още Манолова.

Тя акцентира, че това е сдружение, което създава и продава топлота,а не е юридическа адвокатска фирма.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР