Върховният административен съд насрочи за 13-ти юни делото, което се

...
Върховният административен съд насрочи за 13-ти юни делото, което се
Коментари Харесай

Милка Христова: ВАС насрочи за 13-ти юни делото за цената от 1,60 лв. на билета за еднократно пътуване в градския транспорт в София

Върховният административен съд насрочи за 13-ти юни делото, което се отнася до Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община и приложенията към нея, призната с решение на СОС на 5 април 2018 година, в която цената на билета за еднократно пътешестване в София е избрана в размер на 1,60 лева Въз основа на този размер са избрани и останалите цени на транспортните документи. Новината заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет, на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Милка Христова. Както е известно с решение от 31 януари 2022 година Административният съд - София град анулира като незаконосъобразна посочената Наредба в някои елементи, включително и по повод размера на еднократния билет от 1.60 лева Делото на 13-ти юни във Върховен административен съд е формирано по тъжба на Столичния общински съвет против посоченото решение на съда.

" За нас решението на АССГ беше победа на жителите на София и на справедливостта, разяснява Милка Христова, която е юрист по делото и общински консултант от Българска социалистическа партия. - То удостовери правотата на нашите възражения, че цената на билета за еднократно пътешестване в размер на 1,60 лева е случайно избрана, стопански голословна, обществено несправедлива и нестимулираща жителите по-често да употребяват публичния превоз. Еднократните билети се употребяват от хора, които не могат да си разрешат или нямат нужда от месечна или годишна карта, тъй като не пътуват непрекъснато - безработни и майки с дребни деца. Именно те поемат най-голямата тежест от високата цена на еднократното пътешестване. Не би трябвало да забравяме, че градският превоз в общините има и обществена задача. Той не би трябвало да се води от комерсиални цели, а от публичната функционалност, която извършва. С тези претекстове тогава с сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия в СОС гласувахме изрично срещу приемането на тази Наредба ".

Съветниците от групата на социалистите обявиха своята ясна и поредно ориентирана обществена позиция във връзка с транспортните документи и през юли 2022 година, когато беше изменена Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община, като бяха отстранени редица комфортни за жителите транспортни документи, включително и едномесечната карта за една линия. Съветниците от групата на социалистите не поддържаха предлаганите промени, защото на процедура те водеха до голословно увеличение цената на пътуването на огромни групи жители. В началото на тази година се стигна до всеобщо неодобрение на столичани поради отпадналите транспортни документи. Бунтът на хората принуди ръководещото болшинство на ГЕРБ-СДС в Столичен общински съвет да предложи незабавни промени в Наредбата за връщане на най-желаната месечна карта за една линия. Общинските съветници от Българска социалистическа партия поддържаха това предложение. Чрез процедурни хватки обаче не бяха подкрепени редица други техни оферти в интерес на жителите.

" Няма да допуснем спекулации във връзка с нашата позиция по отношение на цените на транспортните документи за градски превоз в София, съобщи общинският консултант от Българска социалистическа партия Васко Тодоров. - Ние в никакъв случай не сме подкрепяли покачване на тези цени, тъкмо противоположното. Нашата безапелационна позиция е, че публичният превоз има обществена функционалност и никой няма право да санкционира жителите с нежелана от тях и по-скъпа услуга ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР