Върховният административен съд излезе с първото си решение във връзка

...
Върховният административен съд излезе с първото си решение във връзка
Коментари Харесай

ВАС разреши на партиите да определят членовете на РИК с е-подпис -

Върховният административен съд излезе с първото си решение по отношение на идния предварителен парламентарен избор на 2 октомври по тъжба на. С него Върховен административен съд анулира решението на ЦИК от 2 август, с което се предвиждаше документите на партиите за установяване на членове в районните изборни комисии да са подписани саморъчно, без да е нужна нотариална легализация.

Върховен административен съд препрати преписката на ЦИК за ново изговаряне, като съблюдава напътствията, посочени в претекстовете на съда.

Върховните магистрати одобряват, че условието на ЦИК опонира на разпореждания от националното и европейското законодателство. Общият принцип (извън изключенията) е, че документите могат да бъдат подписани с ръчно положен автограф или с дипломиран електронен автограф.

Върховен административен съд се базира на наредба в Закона за електронното ръководство, съгласно която административните органи, лицата, осъществяващи обществени функционалности, и организациите, предоставящи публични услуги, са длъжни да ги дават и по електронен път.

Освен това в член 13, алинея 3 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги е посочено, че квалифицираният е-подпис дава отговор на Регламента на Европейски Съюз от 2014 година Той има същата стойност като елементарния автограф, положен върху документи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР