Върховния касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия кмет на Белоградчик

...
Върховния касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия кмет на Белоградчик
Коментари Харесай

Бившият кмет на Белоградчик беше окончателно оправдан по обвинение за безстопанственост

Върховния касационен съд (ВКС) оправда дефинитивно някогашния кмет на Белоградчик Емил Цанков, който беше обвиняем за занемареност, осведоми пресцентърът на институцията. Решението не предстои на митинг.

Тричленен състав на Върховен касационен съд остави в действие оправдателната присъда на втората правосъдна инстанция от октомври 2016 година Делото стигна до последната инстанция след митинг на прокуратурата откакто Софийският апелативен съд анулира присъдата на Окръжния съд в Монтана, с която на Цанков бе наказан условно на две години и пет месеца поради подписване на неизгодни покупко-продажби.

Според обвиняването на прокуратурата като кмет Цанков е трансформирал вътрешните правила за осъществяване на процедури за публични поръчки, не е определил съответни чиновници, които да дават отговор за провеждането им, както и да подписват договорите. Не е определил и длъжностни лица, които да изготвят и съхраняват документите по тях.

През август 2012 година след инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия на активността на общината в региона на " публичните поръчки " за интервал от една година, било открито подписване на неизгодни контракти. То било съпроводено и с редица нарушавания, и основни пропуски.Прокуратурата уточни и няколко подписани неизгодни покупко-продажби от Цанков.

През 2010 година бил подписан контракт сред общината и частна компания от Видин за доставка на тротоарни плочи. В осъществяване на контракта били издадени шест фактури, всяка на стойност близо 6 хиляди лева, при цена на една тротоарна плочка от 2.19 лева Сключването на контракта станало преди приемане на бюджета за идната година и при заложени период на осъществяване - идната 2011 година, което съгласно обвиняването го предписание финансово негарантиран.

Същата година е подписан контракт по реда на Наредбата за възлагане на дребни публични поръчки, без осъществяване на поръчка. Той също не бил заведен в специфичния дневник на общината за 2010 година За осъществяването на доставката били предоставени приемно-предавателни протоколи. Те обаче нямали всички нужни реквизити. От доказателствата било видно, че плочките нито били получени, нито заскладявани. По-късно същата година Цанков сключил еднолично и подобен контракт със сходни параметри и позволени нарушавания.

При друга договорка, извършена още веднъж без социална поръчка, Цанков показал като контрактувано месечно възнаграждение - 4 хиляди лева с Данък добавена стойност, като общата сума на едногодишния контракт възлизала на 48 хиляди лева
Поетите по тези контракти отговорности са утежнили общинския бюджет, от което произлезли обилни за нея вреди в размер над 120 хиляди лева Освен това имало и неизплатени отговорности към разнообразни снабдители в размер на близо 4 млн.лв.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР