Върховния касационен съд, потвърди присъдата на П. М. за извършени

...
Върховния касационен съд, потвърди присъдата на П. М. за извършени
Коментари Харесай

14 години затвор за банков служител, присвоил 21 милиона лева

Върховния касационен съд, удостовери присъдата на П. М. за осъществени от него финансови закононарушения. На подсъдимия е наложено наказване 14 години " отнемане от независимост " при първичен непоколебим режим на изтърпяване, оповестяват от прокуратурата.

Също по този начин на обвинения му е наложено наказване " конфискация " на половината имущество, както и санкции отнемане от правото да заема отчетническа и материално-отговорна служба в държавни и общински компании за период от 3 години.

Досъдебното произвеждане по случая е формирано с прокурорско разпореждане на 27.09.2010 година Разследването е извършено от Национална следствена работа. Обвинителният акт на Софийска градска прокуратура (СГП) е импортиран в Софийски градски съд (СГС) на 25.07.2013 година

С присъда от 16.05.2017 година Софийски градски съд е признал подсъдимия П. М. за отговорен в това, че в качеството си на длъжностно лице - основен касиер на банка, за времето от 16.09.2008 година до 11.05.2010 година, е присвоил непознати пари, благосъстоятелност на банката, в размер на 21 201 430 лева . Според държавното обвиняване това е длъжностното заграбване в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай, заради което М. М. беше наказан.

Със същата присъда подсъдимият П. М. е приет за отговорен и в това, че при изискванията на продължавано закононарушение за времето от 29.04.2009 година до 11.11.2009 година умишлено се е употребил от неистинен частни документи - приемо-предавателни протоколи и актове, на които бил притурен тип, че са подписани от чиновници на банката.

Подсъдимият е наказан да изтърпи едно общо най-тежко наказване, а точно " отнемане от независимост " за период от 15 години при първичен непоколебим режим, към което са присъединени по-леките санкции " конфискация " и " отнемане от права ".

Присъдата на Софийски градски съд е променена от Софийски апелативен съд с решение от 17.11.2021 година, като наложеното наказване " отнемане от независимост " е понижено на 14 години . В рамките на своята подготвеност СГП неотложно предприе дейности по привеждане в осъществяване на наказванията " отнемане от независимост " и " отнемане от права ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР