Върховния административен съд окончателно отменя член от Правилника за прилагане

...
Върховния административен съд окончателно отменя член от Правилника за прилагане
Коментари Харесай

Окончателно: Съдът разреши до 140 км/ч по магистрала


Върховния административен съд дефинитивно анулира член от Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата, който предвиждаше 120 км/ч оптималната позволена скорост за придвижване по автомагистрала.

Чл. 73 от Правилника опонира на Закона, където оптималната скорост е друга - 140 км/ ч на аутобан. Въпросният Правилник е признат и обнародван през 1996 година

През април 2022 година тричленен състав на Върховния административен съд анулира наредбата, защото беше намерено несъгласие сред текста от правилника и наредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш сан. Съгласно Закона за придвижване по пътищата позволената оптималната скорост на водачи категория „ В “ по автомагистрала е до 140 км/час, прибавят от Върховен административен съд.

Впоследствие обаче Министерският съвет апелира решението пред касационен състав, прецизират от съда.

“Правилникът за използване на Закона за придвижване по пътищата е признат с Постановление на Министерски съвет № 36 от 05.03.1996 година и е обнародван в „ Държавен вестник “, бр. 25 от 22.03.1996 година Съгласно член 7, алинея 1 от Закона за нормативните актове правилникът е нормативен акт, който се издава за използване на закон в неговата целокупност, за организацията на държавни и локални органи или за вътрешния ред на тяхната активност. Но същият би трябвало да подхожда на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. В случая е налице несъгласие сред оспорената наредба на Правилника и член 21, алинея 1 от Закона за придвижване по пътищата ”, прибавят от Върховен административен съд.

От Върховен административен съд означават, че при несъгласие сред два акта от друга степен се ползва този с по-висок сан, т.е. ползва се законът. “В случая обаче се постанова експлицитна анулация на незаконосъобразния текст, с цел да не съществуват в правния мир разпореждания, които опонират на закон и заради това да нарушават правата на жителите ”, безапелационни са от съда.

Върховните магистрати одобряват, че с анулацията ще се обезпечи изясненост и бистрота по повод условията към жителите, както и по повод правата и отговорностите им във всеки един съответен случай.

Според тях единствено по този метод ще бъдат спазени правилата на досегаемост, гласност и бистрота и предвидимост.

“Задължението на правораздавателните и административните органи да ползват по-високия по степен акт не значи безмълвна анулация на по-ниския по степен акт, точно заради условието за правна сигурност, с цел да е ясно дали съответният подзаконов нормативен акт е анулиран или не, доколкото получатели на същия са освен правораздавателните органи, а в тази ситуация - всички жители в качеството им на водачи на Постановление на Министерски съвет или на пешеходци ”, прибавят от Върховен административен съд.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР