Върховния административен съд окончателно отхвърли като неоснователна жалбата на фирмата

...
Върховния административен съд окончателно отхвърли като неоснователна жалбата на фирмата
Коментари Харесай

Рестартират поръчката за ремонт на ясли за над 3 млн.лв. в Пловдив, след като ВАС поряза “Запрянови-03“

Върховния административен съд дефинитивно отхвърли като неоснователна жалбата на компанията „ Запрянови-03 “ против публичната поръчка за ремонт на детска ясла „ Вълшебно детство “ в центъра на Пловдив. С това се дава опция за рестарт на процедурата по желание на реализатор за огромния план на стойност от 3 330 385лв..
Прочетете още
За него предпочитание за осъществяване са декларирали три компании – „ Бибов и КО “, „ ПИРС – Д “ и „ ПИМК “. Протокол от 10 ноември на комисия, назначена от регион „ Централен “, дава изясненост, че първите две дават отговор на изискванията и ще бъдат позволени до идващия стадий на състезанието. На „ ПИМК “ пък е даден 5-дневен период да почисти пропуск в документите, с цел да продължи напред, защото също дава отговор на останалите условия.

Кой може да даде най-хубави условия в съобношение качество-цена по този начин и не стана ясно, защото процедурата бе краткотрайно замразена поради тъжба на четвърта компания - " Запрянови-03 ". Асеновградската компания апелира публичната поръчката, претендирайки, че е дискриминационна и в нарушавания на няколко закона. Последва мнение на Комисия за защита на конкуренцията, която постанови, че поръчката, пусната от „ Централен “ – е законово издържана. Спорът се трансферира във Върховен административен съд, а върховните магистратите дефинитивно са застанали зад решението на Комисия за защита на конкуренцията, научи TrafficNews.

В решение от 15 декември се показва, че „ комисията е направила верни заключения за липса на позволени от страна на възложителя нарушавания “, свързани с неразбираеми и спорни условия и инструкции в документите за присъединяване в процедурата. Отхвърля се и изказванията на „ Запрянови “ за вероятен субективизъм при оценка на офертите, като е посочено, че възложителя в лицето на „ Централен “ задоволително ясно е описало формулите, по които ще гледа съответствие качество-цена.

И тъй като недоволствата на строителната компания „ не се поддържат с доказателства или доводи “, съдът е приел, че обжалваното решение на Комисия за защита на конкуренцията следва да бъде оставено в действие. А на „ Запрянови-03 “ е наложено за заплати на общината 1000лв. поради правосъдни разходи. 

Пред TrafficNews кметът на регион „ Централен “ и възложител на поръчката съобщи, че с последното процедурата по желание на реализатор на ремонта на „ Вълшебно детство “ започва отначало. 

„ Надяваме се, до края на януари към този момент да има определен реализатор. Ако бъдат заложени средства за ремонта в бюджета на общината, това значи, че скоро по-късно може да се пристъпи и към деяние “, добави Георги Стаменов. Ремонтът обаче може да бъде отсрочен още, ако някой апелира избора на компания реализатор. 

Припомняме, че детската ясла от дълго време има утвърдени строителни бумаги. Сградата ще претърпи главен ремонт за пръв път от построяването си през 1971 година Над единия от двата корпуса, в който са млечната кухня и техническите пространства, ще бъде построена надстройка за нови две групи. Топла връзка ще свързва двете постройки, следва замяна на ел. съоръжения и дограма, слагане на фотоволтаична система и топлоизолация, саниране и реорганизация на покрива. Предвидено е построяването на нови детски площадки за всяка от шестте групи, увеличение на зелените площи и облагородяване на растителността. Планирано е строителството на нова ограда и изцяло реновиране на дворното пространство.

Стаменов добави още, че се приготвят протоколите от поръчката за ремонт на Хуманиратната гимназия. Съвсем скоро ще бъдат отворени и ценовите оферти, с цел да се реши коя строителна компания може да показа на Общината най-хубави условия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР