Върховния административен съд е отменил наредбата от 2014 г., която

...
Върховния административен съд е отменил наредбата от 2014 г., която
Коментари Харесай

Съдът отмени наредба от 2014 г. за адвокатските възнаграждения

Върховния административен съд е отменил наредбата от 2014 година, която касае минималните размери на адвокатските хонорари. Наредбата е издадена от Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и е обнародвана в Държавен вестник, бр.28 от 28.03.2014 година

Съдиите от Върховен административен съд се базират на нарушавания в съдопроизводствените правила при приемането на този подзаконов нормативен акт - към него няма приложени претекстове и отчет към плана за изменение. Също по този начин не е извършено публично разискване.

Тричленният състав е приел, че има нарушаване на чл.26, ал.2 от Закона за нормативните актове и на чл.28, ал.2 и 3 от закона, свързани с условието планът на нормативен акт да бъде оповестен на интернет страницата на ВАдС, дружно с претекстовете, надлежно отчета, преди приемането му, с цел да се даде опция на заинтригуваните лица да дават в 14-дневен период оферти и мнения, както и към него да има направени претекстове, надлежно отчет, с изискуемото наличие по чл.28, ал.2 Закон за нормативните актове.

Административното дело беше формирано по митинг на Върховна административна прокуратура.

Решението на тричленния състав и може да се апелира пред петчленен състав на Върховен административен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР