Върховните американски и турски дипломати са разговаряли по телефона, след

...
Върховните американски и турски дипломати са разговаряли по телефона, след
Коментари Харесай

Разговори, след като американски изтребител свали въоръжен турски дрон в Сирия

Върховните американски и турски дипломати са разговаряли по телефона, откакто американските сили в Сирия смъкнаха въоръжен турски дрон.

Вашингтон сподели, че дронът се е доближил прекалено много до сухопътните му сили в Сирия, само че Анкара просто сподели, че е бил загубен по време на интервенции.

По време на диалога сред съдружниците от НАТО Хакан Фидан сподели на Съединени американски щати, че Турция ще продължи да насочва към кюрдските групи.

Съединени американски щати работят с кюрдите Силите на YPG в Сирия, само че Турция ги преглежда като сепаратисти и терористи.

Г-н Фидан сподели на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, че „ интервенциите на Турция за битка с тероризма в Ирак и Сирия ще продължат с увереност “.

Междувременно представител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели, че господин Блинкен е подчертал нуждата Вашингтон и Анкара да „ координират и деконфликтират “ своите действия.

В четвъртък американски военни чиновници споделиха, че американски изтребител F-16 е свалил въоръжения турски дрон, който е работил наоколо до американски войски в Сирия, откакто даде няколко предизвестия.

Говорителят на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър сподели пред кореспонденти, че американските сили са забелязали няколко дрона да правят въздушни удари покрай Ал Хасака в североизточна Сирия в 07:30 локално време (04:30 GMT).

Някои от ударите бяха на към 1 км от американските войски, което ги накара да се скрият в бункери, сподели Райдър.

Четири часа по-късно F-16 смъкна дрона, откакто командирите решиха, че има евентуална опасност, сподели той.

" Жалко е, когато имате двама съдружници в НАТО и има сходен случай ", сподели той пред кореспонденти.

Това бележи първия подобен случай сред двата съдружника на НАТО.

Има към 900 американски бойци, настоящи в Сирия като част от задачата против джихадистката формация " Ислямска страна " (ИД). < /p>

Турция нанася въздушни удари против кюрдски групи в Сирия и Ирак след гибелен гърмеж в министерството на вътрешните работи в Анкара.

Кюрдската работническа партия (ПКК) съобщи, че атентатът против вътрешното министерство е бил осъществен от група, обвързвана с тях.

ПКК е считана за терористична група в Турция, Европейски Съюз, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Турция преглежда ПКК и YPG като една и съща група. Въпреки това Съединени американски щати работят с YPG, която е част от групата от подкрепяни от Съединени американски щати сили, известни като Сирийските демократични сили (SDF), които се бият против ИД в Сирия.

Малко след телефонния диалог сред господин Блинкен и господин Фидан, Турция сподели, че е подхванала възобновени офанзиви против кюрдска цел в Северна Сирия.

Турският Министерството на защитата съобщи, че е блъснало 15 кюрдски цели " с оптималното количество " муниции и те включват " щабове и убежища ".

Кои са кюрдите?

ПКК стартира въоръжена битка против турското държавно управление през 1984 година, призовавайки за самостоятелна кюрдска страна в границите на Турция.

През 90-те години ПКК се отхвърли от настояванията си за самостоятелна страна, като вместо това приканва за повече автономност за кюрдите. Повече от 40 000 души са починали в спора.

Боевете се разгоряха още веднъж, откакто двегодишното помирение завърши през юли 2015 година

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР