Върховната рада на Украйна, след шест месеца разгорещен дебат, одобри

...
Върховната рада на Украйна, след шест месеца разгорещен дебат, одобри
Коментари Харесай

Украйна готви забрана на проруската Украинска православна църква

Върховната рада на Украйна, след шест месеца развълнуван спор, утвърди на първо четене законопроект, който в действителност започва процеса на възбрана на Украинската православна черква (УПЦ, до неотдавна част от Московска патриаршия, макар че църквата в този момент упорства, че няма връзка с Русия) . Кореспондентът на Украинската работа на Би Би Си Виталий Червоненко приказва за това.

Дискусиите за специфичен закон за ограничение на дейностите на ръководени от Русия църкви в Украйна не престават от началото на пълномащабното навлизане на 24 февруари 2022 година Руската православна черква и нейният водач патриарх Кирил поредно поддържат дейностите на Кремъл.

Миналия декември президентът Володимир Зеленски се причисли към битката за " духовна самостоятелност " и дружно със украинската работа за сигурност (СБУ) започва процеса на гонене на представители на " съветския свят " в УПЦ.

На фона на и други антични църкви на Украйна, в Радата се появиха редица законопроекти за цялостна или частична възбрана. В същото време социологическо изследване сподели, че.

И макар че държавното управление, по напътствие на Зеленски, показа своя законопроект от дълго време и самият Зеленски няколко пъти разгласи утвърждението му, Народното събрание не съумя да го гласоподава съвсем 10 месеца. Както се оказа, във фракцията на ръководещата партия " Слуга на народа " има мощно лоби за УПЦ, а самият президент не настоя доста за приемането на закона.

Председателят на радата Руслан Стефанчук обществено съобщи, че няма задоволително гласове, а водачът на фракцията на болшинството Давид Арахамия съобщи, че това не е приоритет и в случай че се упорства за утвърждение на законопроекта, тогава част от фракцията на Слугата на народа няма да гласоподава за бюджета и други значими закони.

Радата даже събра 240 подписа за разглеждане на закона. Председателят на СБУ Василий Малюк се намеси по въпроса, като изиска от депутатите въпреки всичко да одобряват собствен личен закон, тъй че активността на църковните общности, в които са разпознати " сътрудници ", да може бързо да бъде неразрешена.

Досега депутатите от Върховната Рада са дали своят вот за " меката " версия на плана, която планува сложна и продължителна процедура за възбрана на религиозни общности, свързани с Русия. Но преди второто четене документът теоретично може да бъде изменен и затегнат.

УПЦ, само че за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна черква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей, която се отдели от Украинската православна черква, тогава част от Руската православна черква. Това провокира сред Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.
 УПЦ съди Киев в Организация на обединените нации поради Киево-Печорската лавра
УПЦ съди Киев в Организация на обединените нации поради Киево-Печорската лавра

До конфликти и обвинявания във връзки с Русия се стигна през последните дни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР