Върховната Рада на Украйна прие днес на първо четене закон,

...
Върховната Рада на Украйна прие днес на първо четене закон,
Коментари Харесай

Украинската Върховна Рада прие на първо четене закон за мобилизиране на осъдени в армията

Върховната Рада на Украйна одобри през днешния ден на първо четене закон, позволяващ мобилизацията във въоръжените сили на наказани, заяви Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че мярката е замислена да помогне за попълване и ротация на украинските войски след две години война с Русия.

Законопроектът планува пандизчиите, включили се към армията, да получат опция за условно освобождение. Според документа наказаните на  престъпления против човечеството, полово принуждение, педофилия, преднамерено ликвидиране, смъртоносно ПТП под въздействието на алкохол или опиати или закононарушения против националната сигурност, няма да могат да служат, заяви на профила си в обществената мрежа „ Телеграм “ депутатът Олексий Гончаренко.  Не е ясно какви спомагателни сили ще се причислят към украинските въоръжени сили, в случай че законът бъде признат дефинитивно.

Колегата на Гончаренко Ярослав Железняк съобщи, че текстът най-вероятно ще бъде изменен преди окончателното чу гласоподаване, с цел да се отстрани рискът от корупция. Все още не е избрана дата за вота в Радата.

Друг закон, въвеждащ огромни санкции за жители, които не съблюдават разпоредбите за готовност, също беше признат през днешния ден на първо четене.

Украинският парламент също по този начин е почнала да преглежда окончателната версия на пораждащ дискусия законопроект, който да промени процеса на готовност в страната след месеци рецензии и разногласия. Очаква се той да разшири опциите на Киев да активизира нови сили на фона на доста понижения приток на доброволци и многочислени случаи на отбягване на призовките за армията от началото на войната.

Текстът ще бъде гласуван на следващия ден, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР