Върховната прокуратура на Чешката република е инициирала разследване на продажбата

...
Върховната прокуратура на Чешката република е инициирала разследване на продажбата
Коментари Харесай

Чешката Върховна прокуратура започва разследване на продажбата на ТЕЦ Варна на Ахмед Доган

Върховната прокуратура на Чешката република е инициирала следствие на продажбата от 2017 година на Топлоелектрическа централа Варна, благосъстоятелност на чешката държавна компания ЧЕЗ, на българската компанията „ Сигда " ООД, добита от почетния ръководител на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган. Чешката прокуратура ревизира данните за вероятни загуби в размер на 8,5 милиарда чешки крони (323 милиона евро), които държавната ЧЕЗ е претърпяла в следствие от договорката.
Новината за почналото следствие е оповестена през днешния ден в чешкото издание „ Сезнам оправи " и доказана от подателя на сигнала към чешката Върховна прокуратура, члена на Сената на чешкия парламент, инж. Лукаш Вагенкнехт.

Сигналът на сенатор Вагенкнехт стъпва и върху разкритията, направени от в. „ Капитал " и от Антикорупционния фонд (АКФ) в следствието „ Доктор Ахмед Доган, повелителят на студения запас " от юни 2019 година
Разследването на АКФ сигнализира за голям брой подозрения за злоупотреби към продажбата на „ Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД в края на 2017 година на компания „ Сигда " ООД, без никакъв опит в енергетиката. Месеци след продажбата, свързаната с някогашния транспортен министър и дълготраен началник на Пристанище Варна Данаил Папазов компания, е добита от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Малко по-късно топлоцентралата стартира да получава милиони лв. от страната, с цел да служи като „ леден запас " на българската енергетика, състояние, което продължава доникъде на 2020 година Във връзка със подозренията за осъществени данъчни закононарушения, още през юни 2019 година АКФ алармира Национална организация по приходите. Предвид данните за обилни неизправности на Топлоелектрическа централа Варна и съществуването на опасност за енергийната сигурност на страната, по същото време АКФ алармира и Министъра на енергетиката, Комисията за енергийно и водно контролиране и ДАНС.
„ След издание на разкритията ни с нас се свърза сенатор Вагенкнехт, който към този момент беше подал сигнал в Чешката прокуратура. Заедно подготвихме и през ноември 2019 година подадохме сигнал и до българската прокуратура. С разпореждане от края на 2020 година Софийска градска прокуратура одобри, че няма данни за закононарушения без да прегледа всъщност множеството обстоятелства, изложени в сигнала, и без да извърши нужните процесуално-следствени дейности. В момента приготвяме тъжба против постановлението. " съобщи Лора Георгиева, старши юридически специалист на АКФ.

„ И до през днешния ден действителна институционална реакция по случая „ Топлоелектрическа централа Варна " в България липсва. Българските институции не виждат множеството червени знамена за нередности в цялата скица по закупуването и употребата на Топлоелектрическа централа Варна и прилежащото Пристанище Езерово. Приветстваме почналото следствие на Чешката висша прокуратура и се надяваме то да отбрани ползите и на чешките, и на българските жители и данъкоплатци. " разяснява Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.
Видео следствието „ Доктор Ахмед Доган, повелителят на студения запас " е налично тук и е свободно за прилагане:

 &feature=emb_logo

Обобщение на следствието на АКФ тук:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР