Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала за дискриминационни критерии

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала за дискриминационни критерии
Коментари Харесай

Записването в първи клас става чрез дискриминация, заключи прокуратурата

Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала за дискриминационни критерии при класирането на възпитаници в първи клас. 

От прокуратурата оповестяват, че са създали " случайно изследване " на спомагателни критерии за класиране на първолаци и са установили дискриминационни условия като това, че преимущество се дава на деца, чиито родители към датата на подаване на заявката, са на непрекъснат трудов контракт в Министерството на образованието и науката (МОН), Столична община или държавната администрация. Имало и условия, съгласно които с преимущество са децата, на което най-малко единият родител е държавен или общински чиновник в системата на образованието, общинската или държавната администрация или работят в " сферата на образованието ".

В тази връзка прокуратурата е оспорила по правосъден ред текст от Система за банкет на възпитаници в първи клас в общинските учебни заведения на територията на Столична община.

В тази връзка е сезирана и Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД)  " в качеството ѝ на профилиран държавен орган за обезпечаване на тъждество в третирането с оглед формиране на производства за инспекция на съблюдаване на нормативните условия при използване на критерии за банкет на възпитаници в първи клас в страната ".

След инспекцията на прокуратурата са получени и още сигнали от жители с съответни изказвания за използване на сходни дискриминационни критерии, които също са изпратени в комисията по подготвеност.

От прокуратурата обаче считат, че от комисията не извършват отговорностите си в целокупност, защото не е стартирана инспекция за съществуването на дискриминация и в други учебни заведения, разнообразни от тестваните от прокуратурата. По показаните случаи от КЗД са ангажирани " само МОН, Регионално ръководство на образованието, Председател на Столичен общински съвет и Кмет на Столична община ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР