Върховната административна прокуратура (ВАП) извършва проверка дали на плажа на

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) извършва проверка дали на плажа на
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява има ли частни терени на плажа на Слънчев бряг

Върховната административна прокуратура (ВАП) прави инспекция дали на плажа на Слънчев бряг има обособени парцели частна благосъстоятелност. Прокуратурата се е самосезирала по медийни изявления, в които се цитира министърът на туризма Николина Ангелкова, прецизират от държавното обвиняване. На 28 февруари в коментар за преместваемите обекти по плажовете министърът съобщи, че има проблем с частните урегулирани поземлени парцели на плажовете.

По силата на Конституцията на България и Закона за устройство на черноморското крайбрежие крайбрежната плажна линия е изключителна държавна благосъстоятелност.

" Естествено очевидно незаконосъобразна е обстановка, при която в територията на морския плаж са обособени поземлени парцели с различен тип благосъстоятелност отвън обществена държавна ", споделят от прокуратурата. Оттам акцентират, че крайбрежната плажна линия попада в охранителна зона " А " със прецизен режим на особена териториално-устройствена отбрана.

Според ВАП възможни нарушавания като упоменатите от министър Ангелкова неодобряват публичноправните условия за правомерност, само че и биха засегнали права и на обособени жители, и на цялото общество.

От държавното обвиняване акцентират, че актовете за държавна благосъстоятелност се сформират от звено на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Затова и информацията за местоположението и рамките на морските плажове е съсредоточена в Министерство на регионалното развитие, а районният министър е претрупан с методическото управление на ръководството и разпореждането с парцели - държавна благосъстоятелност, и е оправомощен за присъединяване в правосъдни разногласия за такива парцели.

Затова ВАП е изискала от районния министър да даде данни за административните актове за поземлените парцели в рамките на крайбрежната плажна линия, в това число и такива, издавани от други административни органи. От прокуратурата показват, че информацията за взетите решения и подхванатите дейности следва да бъде показана до 16 април.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР