Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага проверка на министъра на околната

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага проверка на министъра на околната
Коментари Харесай

ВАП възлага проверка в Ботаническата градина във Варна

Върховна административна прокуратура (ВАП) разпорежда инспекция на министъра на околната среда и водите и на регионалния шеф на област Варна за изясняване на събитията, свързани с правото на благосъстоятелност върху терена, на който се намира Ботаническата градина във Варна и заплахата от погиването на предпазените типове растения, намиращи се там. Проверка е по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Във ВАП е формирана кореспонденция по информация в медиите с изказвания, че частни лица са заградили десетки декари от Ботаническата градина. В изявленията има данни за проблеми, свързани с правото на благосъстоятелност върху терена на Ботаническата градина във Варна, както и с заплахата от погиване на предпазени типове растения, намиращи се там.

Министърът на околната среда и водите и регионалният шеф на Варна следва да изяснят всички наранени в изявленията въпроси, както и тези, които имат значение за вярното решение на изнесените проблеми.

Необходимо е вследствие на направените констатации от контролните органи да се подхващат всички, планувани в нормативните актове административни и административнонаказателни ограничения и законосъобразна реакция, при положение на установени нарушавания. Ако в хода на работата по случая бъдат открити и данни за закононарушение, следва да се сезира способената прокуратура и структури на Министерство на вътрешните работи.

По време на инспекцията двете структури би трябвало да изяснят и всички условия, свързани с съществуването на ограждане на територия от Ботаническата градина във Варна и законноста на същото, попречване на нарушавания, попречване на заплаха от погиване на предпазени растителни типове, както и реализация на административна и административнонаказателна отговорност при съществуване на предпоставки.

ВАП е изискала информация за подхванати дейности по подготвеност и от Окръжна прокуратура – Варна.

Резултатите, нарушаванията на съответните нормативни и други актове, подхванатите ограничения за премахване на нарушаванията и последствията от тях, както и наложените наказания следва да бъдат отразени в отчет, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък период.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР