Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала и образувала преписка

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала и образувала преписка
Коментари Харесай

ВАП се самосезира за сеч на гори в района на град Своге

Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала и образувала кореспонденция по следствието " Изсечената гора. Къде изчезна дървен материал за стотици хиляди левове? ", излъчено в предаването " 120 минути " на bTV на 27.11.2022 година, оповестиха от прокуратурата. 

В него се разказват съществени престъпления, в това число и закононарушение по отношение на установена противозаконна сеч в горски региони на град Своге.

Съдържат се данни, че по сигнал за липса на огромно количество дървесина от притежател на частна гора е открито от чиновници на Регионална дирекция по горите - град София противоречие сред размера на дървесината, добита от компания въз основа на разрешително за сеч в прилежаща държавна гора, и действително експедираната с транспортни билети дървесина от титуляра на разрешителното.

За горното е известена способената прокуратура с оглед преценка за осъществено закононарушение.

От ВАП са подхванати ограничения в осъществяване на компетентността на прокуратурата по Конституцията и Закона за правосъдната власт с оглед набелязване на ограничения от страна на контролните органи за ограничение на следствията заради тежестта на сходни нарушавания.

При тези дейности от ВАП са регистрирани наложителните нормативни условия - разрешително за сеч се издава въз основа на одобрен горскостопански проект или стратегия или утвърдено план-извлечение; утвърден карнет-опис, удостоверяващ, че насаждението е маркирано за плануванаъа сеч, че се сформира протокол за освидетелстване на сечището от издателя на позволителното в период до 30 дни след привършване на сечта, който се подписва и от титуляра на позволителното и т. н.

В осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността и в сходство с управителните и контролните пълномощия е зает изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по горите за преценка по отношение на съблюдаване условията на закона в съответния случай, както и с оглед предприемане на всички законоустановени дейности в отбрана на държавния и публичен интерес, декларират от прокуратурата. 

За взетите решения и подхванатите ограничения ВАП следва да бъде известена в едномесечен период.

Преди два дни чиновници на Регионална дирекция по горите - София откриха 285 броя отсечени дървета, бял бор при осъществена инспекция през вчерашния и днешния ден в частна гора землището на село Огоя, което се намира в община Своге, София област. Преписката за разкритото нарушаване ще бъде предадена на прокуратурата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР