Върховна административна прокуратура (ВАП) продължава проверка, започнала по реда на

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) продължава проверка, започнала по реда на
Коментари Харесай

ВАП установи нарушения на законността на местни данъци и такси по места

Върховна административна прокуратура (ВАП) продължава инспекция, почнала по реда на надзора за правда на правила от подзаконовите актове, признати от общинските препоръки в страната за установяване и администриране на локалните такси и цени на услуги.

Към сегашния миг са открити 95 наредби, чиито разпореждания опонират на нормативни актове от по-висок сан – на Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), Закона за нормативните актове (ЗНА) и други

Установени са разпореждания от общинските наредби, в които за подаването на заявления за освобождение от възнаграждение на такса за услугата по събиране и транспортиране на битови боклуци заради неползване на парцел, се вкарва по-кратък период от законоустановения в настоящата все още наредба на чл.71 от Закона за локалните налози и такси. ВАП намира, че със стореното от локалните органи на власт е допустимо да се основат предпоставки за безпричинно обременяване на жителите с финансова тежест.

Някои общински препоръки са въвели в допълнение изискване за освобождение от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като тази опция е планувана единствено за парцели, недекларирани за главно жилище. Подобно условие в ЗМДТ отсъства.

Определяни са и такси, както за обработка и отразяване на задгранични правосъдни решения, по този начин и за съставянето на актове за гражданско положение на български жители, които към този момент имат актове, формирани в чужбина. В ЗМДТ и Закона за гражданската регистрация (ЗГР) категорично е планувано, че посочените действия не подлежат на таксуване.

Констатирани са и разпореждания, с които за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства с изключение на позволение за градеж, се изисква преднамерено (допълнително) позволение, за чието издаване се събира обособена такса. Такива решения на общинските препоръки не намират съображение в ЗМДТ и в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Правомощията на общинския съвет по отношение на локалните такси и цени на услуги се базират на ЗМДТ, респективно на други специфични закони и е неприемливо да се демонстрират посредством въвеждане на ново задължение.

В хода на инспекциите са открити и наредби на общински препоръки, с които се регламентират сформира на административни нарушавания, скрепени със наказания, разнообразни от уредените на законово равнище със ЗМДТ.

Нарушения от типа на посочените, а и други, са открити в настоящите наредби в общини Столична, Варна, Бургас, Ямбол, Търговище, Сливен, Перник, Силистра, Добрич, Свищов, Кюстендил, Свиленград, Дупница, Севлиево, Смолян, Троян, Сандански, Поморие, Балчик, Козлодуй и други

Във връзка с формираните преписки са подадени 15 митинга до административните съдилища, като към сегашния миг 3 от тях са почетени на първа инстанция.

Ефектът от инспекцията е налице – подхванати са ограничения за премахване на незаконосъобразните тежести за жителите, в това число и на отговорности за възнаграждение на такси.

Проверката на ВАП продължава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР