Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с оглед констатирани

...
Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с оглед констатирани
Коментари Харесай

ВАП: Кметът на Дупница е извършил престъпление по служба, свързано с боклука под АМ Струма

Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с оглед установени данни за осъществено закононарушение по работа или друго закононарушение, обвързвано с нерегламентирано скупчване на боклуци под моста на автомагистрала „ Струма “ в гр. Дупница.
Според ВАП кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице управлява дейностите, свързани с формиране, събиране, в това число разделното, запазване, превозване, отнасяне на битови и строителни боклуци, дейностите по депониране на индустриални и рискови боклуци на общински и/или районни депа. Задълженията на кмета на общината по ЗУО не са изпълнени напълно или частично и това е траяло подобаващ интервал от време при струпване на отпадъците, сочат от прокуратурата.
От там прибавят, че събитието, че са наложени наказания и са формирани административни производства за лишаване на лиценз на сдружението „ Феникс-Дупница “ ООД, че е предписано на „ Балканфарма-Дупница “ АД да предприеме дейности за разчистване на боклуци, не отстрани отговорността на кмета.
Струването на боклуци по мостан на Автомагистрала "Струма " беше прекратено след осъществени инспекции. По случая е формирано и досъдебно произвеждане, наложени са административни санкции, подхванати са насилствени административни ограничения.
По-късно, след постъпили нови материали е осъществена спомагателна инспекция. Тогава ВАП попита какви дейности е подхванала и траяла да извършва АПИ и другите способени институции за преустановяваване на нарушаването. В отчет от АПИ се сочи, че към моста на автомагистрала “Струма” към момента има неотстранени боклуци, попадащи в общинска територия. Отразено е също по този начин, че те се употребяват от “Феникс-Дупница-ООД”, което сдружение не е премахнало отпадъците, за което има наложени административни санкции.
До кмета на общината е изпратено писмо от Министерство на околната среда и водите за разчистване на терена. В своя отчет, кметът на община Дупница твърди, че за отпадъците носи отговорност единствено сдружението, заради което той е счел, че само дава единодушие за достъп до парцела на 22.05.2020г. От ВАП обаче смятат, че отговорностите на кмета на общината по ЗУО не са изпълнени напълно или частично.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР