Върховен административен съд се произнесе с окончателно решение за законността

...
Върховен административен съд се произнесе с окончателно решение за законността
Коментари Харесай

По решение на ВАС: Район “Северен“ бута незаконно усвоена тераса, ако собственикът не го стори сам

Върховен административен съд се произнесе с дефинитивно решение за законността на усвоена тераса в Кършияка. Както медията ни към този момент описа, притежателят на парцел на ул. „ Мария Кюри “ е заградил без разрешение отвореното пространство на покрива на кооперацията, където по план попада терасата му. Приобщил я към едно от пространствата в жилището, поставил дограма и измазал новоизградената периферия. Направил и спомагателна покривна структура, която, видно с просто око, е компрометирана.
Прочетете още

След сигнал от жител, институциите задействаха инспекции, резултатите от които нееднозначно потвърдиха, че има нарушавания на Закона за устройство на територията. От страна на регион „ Северен “ бе издадена заповед за разрушение на структурата, чиято правомерност бе по-късно доказана и от Административен съд в Пловдив. 

В разногласието влезе и ВАС, който се даде обосновано мнение, че решението на първоинстанционния съд е вярно и следва да остане в действие. Постановяви това дефинитивно. Така се изчерват възможности на притежателя да парира заповедта за срутване и той ще би трябвало да се съобрази с нея.

От „ Северен “ към момента чакат решението на Върховен административен съд да бъде публично сведено до администрацията им. Оттам разясниха пред TrafficNews , че когато това се случи и откакто притежателят на жилището бъде известен по надлежния метод – последният ще получи 30-дневен период, в който да провежда събарянето на противозаконната пристройка.

„ В случай че притежателят откаже да извърши заповедта, районната администрация ще влезе в пълномощията си да извърши сама това. Процедурата изисква да бъде наета компания, която да изготви план, според строителните бумаги на постройката, като след утвърждението му – тя ще извърши реконструкцията. Разходите, които „ Северен “ ще направи, би трябвало да ѝ бъдат възобновени от притежателя “, обясниха от юридическия отдел на кметството.

Райкметът Венцислава Любенова добави, че все още към момента няма гласувани средства от бюджета на Община Пловдив, които да отиват при районните кметства за срутване на противозаконни постройки.

Направихме няколко безуспешни опита да се свържем и със притежателя на жилището, за който знаем, че заема поста на юристконсулт в пловдивска институция. Медията ни е подготвена да разгласява и неговата позиция по проблема.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР