Върбанов/Зоров: Земеделците нямаме политически искания, борим се за българското в България!

...
Венцислав Върбанов, председател на Асоциация на земеделските производители в България,
Коментари Харесай

Венцислав Върбанов, председател на Асоциация на земеделските производители в България, Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди и Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 12.02.2024 г.

Венцислав Върбанов: Тук пред вас заставаме онези неправителствени организации от аграрния сектор, които не бяха допуснати на преговорите, които по мнението на министъра не са истински и които не са от удобните! Свидетели сме на безпрецедентен случай, министър да се опитва и да разделя сектора по такъв начин. Само нещо искам да ви кажа, че тук хората, които сме, осигуряваме над 300 000 работни места, осигуряваме над 80% от млякото и млечните продукти в страната, осигуряваме 30% от зърното в страната, осигуряваме над 70% от месните продукти в страната, 100% от маслодайната роза и 100% от ориза! Заповядайте, г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Здравейте, благодаря ви! Искам по същество да ви задам няколко кратки въпроса и да ми отговорите кратко и отривисто! В числа – какво искате точно и защо го искате? Кратко и аргументирано! За да можем всички да разберем, защото тук най-различни работи се говорят. Това първо. Второ, искате министър Кирил Вътев да се отведе. Защо не искате оставката на министър-председателя и защо не чувам къде е тук ролята на Народното събрание? Трето, искате консенсусна личност. Вие нямате ли там някой представител във вашия сектор, който не присъства тук, в някой земеделски съюз, съвет и не знам какво си към Кирил Вътев? Изяснете този въпрос! Поне двама се прононсират като такива. Трети въпрос, какъв е този закон за аграрна камара? Вие давате ли си сметка, че чисто юридически те ви ограничават правата на сдружаване, свободата на изразяване? И въобще откъде накъде държавата ще ви вкарва вас в някакви релси? Тогава пък да създадем ние закон и да получим правото, няколко партии се борят за законодателна инициатива, да ги организираме не в сглобка, а в нещо друго, въобще в някакви други политически? Това не е шега, разбира се! Не сте го казали – кой изготвя списъка на поканените? Кой изготвя този списък? Кой влиза там, кой излиза? Няма ли някаква систематика, уважение, иначе всичко е разхвърляно! Вие си говорите едно, онез си говорят друго, Кирил Вътев вчера се закле, в петък вечерта, че всичко, което е решено, е за всички! Хайде, давайте отривисто и кратко!

Димитър Зоров: Бързичко по финансовата част, въпреки че тя не трябва да е първата, но така се обича за пред публиката. По финансовата част – искаме 432 милиона за чувствителните сектори! Толкова, колкото бяха и миналата година и което поискахме в декларацията още през ноември. Това е за украинската помощ. Второ, за зърнопроизводството искаме толкова, колкото ще получат колегите в Румъния – 20 лева на декар без ограничения! Защо? Защото торта, семената и препаратите не струват до 3 000 декара половината, над 3 000 декара на 10% и т.н. Това е смешно и ние трябва да се правим, че Илия Проданов има 3 000 или 5 000 декара и така да ги определяме! Третото нещо, попитахте къде е Народното събрание. Ние сме пуснали и в папката, която ви представихме, има до министър-председателя, до парламентарно представените сили и до председателя на комисията по земеделие. И сме написали там, че ще я държим отговорна за унищожаването на българското земеделие, ако не бъдат включени тези пари по украинската помощ и другите държавни помощи! Това е написано преди приемането на бюджета, така че ние сме си свършили работата.

По пропуските, защото попитахте кой дава пропуските за МС. От министър Вътев при срещата в Министерството на земеделието миналата седмица по време на протеста ни отговори – не ни е поканил, защото е поканили г-н Стоянов и Преслав Борисов и аграрната камара са вдигнали скандал, защото той не трябва да е и не са ги допуснали. Явно Светлана Боянова и аграрната камара изготвят списъка кой може да влиза в МС и така нататък! Вие кажете има ли конфликт или няма! Илия Проданов, последния въпрос, който попитахте, аз знам за съветник, който е Илия Проданов допреди гласно ...

Илиана Беновска: Кой е този Илия Проданов?

Димитър Зоров: Председателя на асоциацията на зърнопроизводителите и дейния участник, според г-жа Степанчева, във вземанията на решенията в Българската аграрна камара.

Илиана Беновска: И е съветник?

Димитър Зоров: Беше съветник на министър Вътев, а сега постоянен участник в Министерството на земеделието. Защото г-н Проданов днес каза, как някои хора 30 години са управлявали и уволнявали и са влизали в Министерството на земеделието!

Илиана Беновска: За аграрната камара и правото на сдружаване?

Димитър Зоров: За аграрната камара, не смятаме, че трябва да има задължително членство някъде! Това е право на хората да участват където искат!

Бойко Синапов: Към Вашия въпрос, с цялото си уважение към Вас, г-жо Беновска. първата точка на всички земеделски производители в България затова е оставката на министър Вътев, защото той пак се скри зад тази групировка! Крие се в момента и подведе и премиера!

Илиана Беновска: Коя е тази групировка?

Бойко Синапов: Така наречената групировка БАК! За нас тя е групировка! Тя даже не си уважи членската маса. Защото от нейната членска маса продължават да протестират хората днес. Ние сме тук. Ние се опитахме да бъдем лоялни към тях, да се включим. Но министър Вътев няма очи! Ние искаме защита на нашите земеделски производители!

Венцислав Върбанов: Г-н Вътев носи отговорност за провеждането на земеделската политика в Република България, а такава политика не се провежда! Ако се провеждаше, ние сега нямаше да сме тук! Ако се провеждаше, нямаше да излязат машините на улиците. И на мен ми е много странно колегите, които днес ще подпишат това споразумение ли ще бъде, меморандум ли, не знам какво ще бъде, те как ще обяснят на вас защо тогава излязоха на протести, след като министърът ни е точен и всичко си върви в тази държава, защо се стигна до протести? Нима не си задавате Вие въпроса, който си задават обикновените граждани и ми го задават, когато ме срещнат на улиците? Какво се случва при вас, защо в рамките на 5 месеца за втори път излизате с машините и създавате смут?

Илиана Беновска: Я само обяснете, ако се подпише това споразумение, то ще е валидно за всички вас и за тук присъстващите ли? Каква норма ще е?

Венцислав Върбанов: Каква ще му е валидността ще видим тепърва. Това нещо, което ще бъде подписано, то не устройва абсолютно никой! Това е временно запушване на някакъв проблем! Ако за всяко нещо, което се полага на сектора и ако за всяко плащане, което се полага на сектора се излиза с машините – извинявайте, за какво става дума тук!? Ако някои хора още не са разбрали за какво са на тези позиции, ами да ги освободят и да дойдат хора, колежката ви каза, хора, които да знаят защо са там и да си вършат работата!

Илиана Беновска: Моля ви, дайте да отговорим, защо да нямате политически искания? Властта, на кого сме я дали, да ни управляват? Кажете, защо да нямате?

Мариана Милтенова: Имаме политически искания за политика в земеделието! Това са нашите политически искания, да има правилна политика в земеделието! Защото 20 години работата се неглижира, говоря конкретно за нашия сектор!

Венцислав Върбанов: Ние не сме хората, които имаме право да предлагаме и нямаме никакви претенции в това отношение! В момента ние даваме оценка на един човек, който не си върши добре работата! А политиците да си направят своите изводи. Не искаме да се смени един с друг, който да бъде същия. Да си направят съответните изводи, в декларацията много точно сме го направили. Искаме министър-председателя да ни подаде един комуникативен човек, с който да може да се направи анализ! Ако той иска да прочете какво сме му написали ние, дори даже вече среща не искаме, няма смисъл!

Димитър Зоров: Това не е политическо искане. Това са политики в сектора. И отдавна трябваше политическите сили да оттеглят този човек. Да сложат когото искат. Ние нямаме никакви претенции към която и да е личност. Имаме претенции да има политики и тези, които предлагаме от самото начало на министър Вътев, от самото начало, на Явор Гечев. Същото казахме, че Явор Гечев не се справи с поставените задачи в сектора, това е истината! И не ни въвличайте и не се опитвайте да въвличате работещите хора! Защото утре няма кой да ви храни! А кажете на българските потребители, че ние искаме и се обръщаме към тях, да останат на българската трапеза млечни и месни продукти, а не 80% от месните продукти да са вносни. Искаме салатите да са от български зеленчуци, плодовете и консервите от български плодове! А не инжектирани тайно всякакъв вид плодове, които не стават за ядене и на третия ден се спаружват! Това ли искате вие, медиите? Помогнете на хората, които работят, защото всички ще носим отговорност, в това число и четвъртата власт, за последствията! Това сме писали и до Десислава Танева през ноември, че тя лично, като председател на комисията по земеделие, ще носи! Това политическо искане ли е?

Илиана Беновска: Точно това чакахме накрая на тази пресконференция! Разгеле!

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР