Въпросителните около срещата между лидерите на ЕС и на страните

...
Въпросителните около срещата между лидерите на ЕС и на страните
Коментари Харесай

Въпросителните около срещата ЕС - Западни Балкани в София остават

Въпросителните към срещата сред водачите на Европейски Съюз и на страните от Западните Балкани, която е планувана за 17 май в София, към момента остават. Това стана ясно от думите на министъра на българското европредседателство Лиляна Павлова, която в сряда регистрира постигнатото за трите месеца, в които България управлява Съвета на Европейски Съюз.

Няколко страни заплашиха с протест срещата поради присъединяване на президента на Косово Хашим Тачи в нея. Причината е, че Сърбия, Румъния, Кипър и Испания не признават независимото битие на републиката. Сръбският министър председател Ана Бърнабич дефинира присъединяване на Косово в срещата като " политически нонсенс ".

" Без да сме прекомерни оптимисти, имаме вяра, че в името на реализма и в името на по-доброто бъдеще на Европа най-после ще се откри оптималното решение за това срещата да се организира, тъй като тя е в интерес на всички ", счита Павлова. Срещата " Европейски Съюз - Западни Балкани " е планувана за 17 май. Ден преди този момент в София ще заседават водачите на 28-те страни от Европейски Съюз. Срещата им е неофициална вечеря по покана на Европейския съвет. На нея акцентът ще е цифровата стопанска система и цифровият дневен ред на Европа, изясни Павлова.

Декларация от София

Тя добави, че една от основните цели на България е на срещата " Европейски Съюз - Западни Балкани " да се одобри Декларация от София. С нея водачите би трябвало да реализират единодушие за това, че интеграцията на Западните Балкани минава през свързаността в района – транспортна, цифрова, енергийна, просветителна и културна.

" Даваме си ясна сметка, че не можем да даваме подправени обещания на тези страни за бързо присъединение, само че би трябвало да им дадем вероятност и ясни послания и поддръжка за пътя напред и това може да стане точно посредством посланието за съгласуваност и сигурност, мир и непоклатимост в района ", сподели министърът на европредседателството. Тя добави, че декларацията, която участниците в срещата би трябвало да подпишат, ще бъде съпроводена от проект за деяние, който да начертае съответните инфраструктурни планове на Балканите, по които да се работи в идващите 10 - 15 години.

Хвалби

Министърът заключи, че получените оценки за работата през първите три месеца на председателството са доста високи. Тя регистрира, че към днешна дата общо в София, Брюксел и Страсбург са извършени над 1000 съвещания. От над 320 събития в София към този момент са извършени 100, завършили са и три от срещите от парламентарното измерение.

Според Павлова българското председателство предложило нов метод и нова философия по тематиката за общата европейска система за убежища. Реформата в тази система е един от целите на българското председателство.

Павлова изрази вяра до края на председателството, на 28-29 юни на срещата си водачите, да се откри консенсус и компромис по какъв начин да се реформира системата, с цел да бъде обективна и солидарна. Павлова изясни, че се предлага засилен надзор на външните граници, оптимално добър разбор на вход, както и повече вложения на място в страните на генезис.

Приключили са договарянията в триалозите по директивата за командироването на служащи, по регламента за шерване на напъните за реализиране на задачите на Европейски Съюз за климата, директивите по пакета за отпадъците, регламента за наблюдаване на медицинските артикули.

Павлова регистрира още, че доста младежи посещават фейсбук профила и туитъра на председателството. Имаме над 50 часа лъчение, над 50 хиляди гледания онлайн, над 17 хиляди почитатели в обществените мрежи, а първото видео на председателството е с над 1 500 000 гледания, уточни тя.

Цъфнало лого

Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова демонстрираха и цъфналата цветна комбинация, изобразяваща логото на българското председателство. Тя се намира пред един от входовете на НДК, от където влизат формалните посетители на срещите от календара на председателството.

В градинката пред формалния вход преди 6 месеца бяха засадени 38 000 цветни луковици. Фигурата е по концепция на посолството на Нидерландия, което подари и луковиците. Автор на дизайна е Ян Хулдемонд, някогашен основен дизайнер на най-големите в света градини Кукенхоф (Keukenhof).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР