Въпросите на евродепутата са във връзка с появилите се съмения

...
Въпросите на евродепутата са във връзка с появилите се съмения
Коментари Харесай

Момчил Неков с питане към ЕК относно ушните марки на овцете и козите


Въпросите на евродепутата са по отношение на появилите се съмения в обществото за фалшификации с маркирането на животните

София, 29 август 2018 година – Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Момчил Неков и член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал насочи питания към Европейската комисия /ЕК/ по отношение на средства за идентификация на селскостопански животни от рода на дребните преживни животни /ДПЖ/ в държавите-членки.

Въпросите му са подбудени от породилите се подозрения в обществото за подправени ушни марки на ДПЖ и случаи на приемане на европейски дотации за „ виртуални овце “, както и все по-честите питания на животновъди за смяна на средствата за идентификация на животните.

По данни на животновъди минимум 300 хиляди са фиктивните ушни марки в Българияи това са „ виртуални животни “.



Експерти оферират потребление на метода „ търбушни болуси “ за маркиране на животните. Търбушният болус съставлява керамичен цилиндър с дължина 5 — 8 cm и широчина 1,5 — 2 cm. Във вътрешността му е поместен микрочипът. Търбушният болус се употребява за идентификация на преживните животни — най-много говеда, овце и кози. Той се подава през устата и след преглъщане попада в стомаха на преживните и остава там. След това микрочипът се разчита от четящо устройство. Към този номер се прибавя и номерът на ушната марка на съответното животно и данните се подават в идентификационната система на националната база данни.

Регламент № 21/2004 на Съвета от 17 декември 2003 година изисква наложителна идентификация и регистрация на животни от рода на овцете и козите чрез средство за идентификация съгласно Приложението към този правилник.

Евродепутат Момчил Неков пита Европейска комисия:

1. Може ли Комисията да даде информация за това какви средства за идентификация на селскостопански животни (по-конкретно дребните преживни животни - овце и кози) се употребяват в държавите-членки?

2. Може ли Комисията да уточни, в кои страни членки се употребяват „ търбушни болуси “?

За Момчил Неков:

Член на Екологичен потенциал от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „ Земеделие и развиване на селските райони “;

Член на Комисията по „ Култура и обучение “;

Член на делегациите на Екологичен потенциал за връзки с Китай и с страните от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развиване, за климатичните промени, за развиване на туризма, културното завещание и европейските културни направления, за спорта.

http://www.mnekov.eu

https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/

https://twitter.com/momchilnekov

 

*публикация

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР