Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото, въпросът за ...

Въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото, въпросът за

Антигенният тест може да даде фалшив отрицателен резултат при неправилно вземане

Въпросът за документите трябваше да се сложи лятото, казусът за ваксинирането също трябваше да се сложи тогава. Изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространяване на вируса. Случаите ще порастват . За София има имунизации , хората би трябвало да се имунизират . Антигенният тест при погрешно взимане може да е негативен . Това съобщи в ефира на проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община. 

" Имаме 1200 на 14-дневна база на 100 000 души сега в София. Това значи, че в финалните две седмици всеки 100- загар човек в София е боледувал от ковид . Това мен ме плаши. Такива числа в никакъв случай сме нямали. Не мога да съм безучастен . Това, че се правят доста проби е една статистика, от която хората се объркват. Гледа се единствено PCR, антигенните проби не са критерии за разпространяване , тъй като се правят на на практика здрави хора. Процентът е доста невисок и няма отношение към разпространяването . Бързите антигенни проби на здравите хора, които вървят на обществени места не са аршин за разпространяване . Антигенният тест при погрешно взимане може да е негативен " , добави Кантарджиев.

По думите му мярката за тестването на децата има смисъл, само че е трябвало това да се случи по-рано, лятото. " Ниско имунизационно покритие, неспазващи се ограничения . Не може да издадеш заповед, която няма да се извършва . Не се одобрява мнението на специалистите . Не можеш да кажеш, ще се желаят документи на децата от 12 до 18 години за имунизацията . Каза го министърът, след 2 часа го анулира и учениците от затворените гимназии в този момент сега са по увеселителните заведения и по моловете, няма да вървят на учебно заведение , ще вървят по моловете " , добави проф. Тодор Кантарджиев.

Според него персоналните лекари не изписват безвъзмездни медикаменти за Коронавирус -19 и ситуацията е доста съществено .  " От 10 дни леглата за Коронавирус -19 са се удвоили. Училищата не са разпространители на болестта . 15 дни след имунизацията може да се подарява кръв " , сподели още той.

Източник: manager.bg