Въпросът за ролята на Унгария на Балканите и особено спрямо

...
Въпросът за ролята на Унгария на Балканите и особено спрямо
Коментари Харесай

Die Welt: Опасната игра на Орбан на Балканите

Въпросът за ролята на Унгария на Балканите и изключително по отношение на Република Сръбска в Босна и Херцеговина прониква и в немските медии. Съмнителна е и ролята на унгареца, комисар по разширението, макар че той отхвърля всичко.

Германският Die Welt обръща внимание на това в публикацията " Опасната игра на Орбан в Западните Балкани " с подзаглавие: " Унгария - членката на Европейски Съюз и НАТО, която поддържа стремежите за разединение на босненските сърби "
Популисти и имунизирани антиваксъри - кои са те и по какво си наподобяват? (СНИМКИ)
Що е то популистка партия? Що за политици са те? Често чуваме това наименование, само че знаем ли на какво се дължи и какво съставлява? На прочие..
Прочети повече
В публикацията създателят Каролина Друтен напомня визитата на Виктор Орбан в Баня Лука предишния ноември и изказване, направено в Република Сръбска по това време, че те " се радват на цялостна поддръжка от премиера Орбан и унгарската страна ", в това число за обособяване от Босна и Херцеговина.

Въпреки рецесията, заплашваща както НАТО, по този начин и Европейски Съюз, авторката прави оценка, че „ тези опасения наподобява не играят роля в Будапеща. Орбан ще блокира всеки опит на Европейския съюз да глоби Додик. И повече от това: Унгария даде 100 милиона евро помощ на Република Сръбска.

Статията на Die Welt цитира босненския анализатор Жасмин Муянович, който споделя, че " Будапеща финансира опит за заличаване на Босна и Херцеговина ". Вестникът също по този начин цитира заключението му, че Орбан преследва лична концепция за " християнска Европа ", в която Додик ще бъде още едно звено във веригата от нелиберални режими, които Орбан желае да допусне в Европейския съюз със съдружници в личната си нелиберална коалиция - и тук преди всичко е страна като Сърбия.

Германският вестник повдига също въпроса за ролята на еврокомисаря по разширението Оливер Вархели като „ роден в Унгария и предан почитател на Орбан “. Всъщност ролята му го задължава да съставлява общите ползи на Съюза, а не страната по генезис. Но има подозрения за това, твърди изданието.

То напомня документ на Европейски Съюз, показващ " изключителна мярка " за съгласуваност сред Вархели и сецесионистите в Република Сръбска, написана преди спорно гласоподаване в Народното събрание на районен съд. В него Вархели освен се спогажда за датата на парламентарната сесия, само че и „ за мораториум върху закон за едностранно отдръпване от държавните институции за период от шест месеца, написа в документа, стигнал до публицистичната гилдия.
Унгария вкара държавно контролиране на цените на храните
Унгария задържа цените на шест съществени хранителни продукта на равнищата им от 15 октомври 2021 година Това оповести министър председателят Виктор Орбан, ци...
Прочети повече
Група евродепутати, призоваващи за следствие на ролята на Вархели, също е представена: „ Ако има някакво подозрение по отношение на безпристрастността и неутралността на Европейската комисия, деликатният геополитически баланс е неизбежно заплашен “. Die Welt също по този начин упреква Брюксел, че " запълва проблемите на Балканите единствено с пари и не оказва опозиция на националистите ". Държавите от района са получили към 700 милиона евро единствено за промени от 2014 до 2020 година „ Няма съответен прогрес, както демонстрира последният отчет на одиторската работа на Европейски Съюз “.

„ The Magyar Nemzet “, вестник, непосредствен до държавното управление на Виктор Орбан, разгласява просторен диалог сред техния сътрудник в Брюксел Тамара Джуди и еврокомисаря по разширението Оливер Вархели. Още в заглавието той твърди: „ Всички изказвания, като съглашение с водачите на Република Сръбска, в устрема им да се отделят, са „ подправени вести “:

„ Когато пристигнах в БиХ през ноември предходната година, направих публично изказване за пресата, в което повторих възгледите си. Делегацията на Европейски Съюз в тази страна излезе с идентично изказване. Очакваме босненските сърби да се върнат в държавното управление и Народното събрание и да вземат участие още веднъж в президентството. Не е в полза на Босна и Херцеговина, нито в полза на републиката на босненските сърби да продължи това разделяне или да забрани работата на държавните институции. Казах всичко това доста ясно на президента Милорад Додик “, твърди Вархели.

Попитан от маджарски публицист по какъв начин „ някои публицисти в Брюксел “ намират за сериозно, че назначеният от Унгария комисар също „ неразбираемо повдига въпроса за институциите за господство на закона в Западните Балкани “, Вархели сподели: „ Това е проблем, за който не трябва да се съди съгласно етнически критерии. Но отивам още по-далеч: който изрази такова мнение, не показва същинска европейска позиция. Възложени са ми отговорности и се пробвам да ги извършвам, доколкото знам и мога. Това важи без значение на коя страна съм жител. Съдържанието на пълномощията ми е без подозрение, а когато става дума за Балканите, ние следваме ясни критерии. Постигнатите резултати нямат нищо общо с моята персона или етническата ми принадлежност. Моята задача е да основа тласъци за реализиране на тези резултати и да се уверя, че всички балкански райони схващат изгодите от взаимната работа. “

Ентусиазирани критици на еврокомисаря са медии като „ Гардиън “ и „ Ал Джазира “, които от своя страна оповестяват за рецензии на Вархели за " нефункционалността " на публично Сараево, което елементарно може да напусне страната без забележителна финансова помощ.
Орбан вбеси мюсюлманите в Босна и Херцеговина
Босненски публични лица и религиозни водачи осъдиха догатките, изказани от унгарския министър-председател Виктор Орбан и неговия...
Прочети повече
Миналия декември турската стратегия TRT също зададе въпроса „ Помага ли Европейски Съюз за „ унищожаването “ на Босна и Херцеговина? “, като също акцентира ролята на Унгария - и по-специално тази на комисаря по разширението Вархели в Република Сръбска и сепаратистките блян там.

Освен медиите, рецензии се чуват и от асоциации като основания в Берлин Съвет за политика за демократизация, който разгласява в акаунта си в Туитър цялостното наличие на " скришен " нон-пейпър на Европейски Съюз за политиката му по отношение на Република Сръбска и Босна и Херцеговина.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР