Въпросът за референдум за въвеждането на еврото у нас се

...
Въпросът за референдум за въвеждането на еврото у нас се
Коментари Харесай

Защо в България не може да има референдум за еврото?

Въпросът за референдум за въвеждането на еврото у нас се подвига от време на време. След като в края на май държавното управление одобри Плана за въвеждането на еврото, водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че партията му стартира съвещания за иницииране на народен референдум по тематиката. Вчера предприемчив комитет разгласи, че ще прави подписка за такова допитване. Такъв референдум обаче не може да има.

Според Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление референдуми по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, може да се създават преди тяхната ратификация.

" Еврото е част от нашия контракт за присъединение към Европейски Съюз, който е утвърден със закон. Този период е изтърван с 15 години ", сподели за Юлиана Николова, шеф на Европейския институт.

" Въвеждането на единната европейска валута е част от отговорностите на страните членки, планувани в договорите за Европейски Съюз. Преди Маастрихтския контракт от 1992 година държавите-членки към оня миг са имали опция да договорят изключение. Това са поискали и създали единствено Англия и Дания. За по-късно присъединяващите се, какъвто е казусът с България, такава опция има в процеса на договарянията за участие. България не е поставяла подобен въпрос, тъй като в българското общество изобщо не е стоял подобен въпрос ", показва и Борислав Цеков, лекар по конституционно право.

Според Юлиана Николова референдум за въвеждането на еврото би бил вероятен единствено в случай че се събере конституционно болшинство, което да направи смяна в главния закон, позволяваща провеждането на такова допитване. Такава опция в сегашната политическа обстановка на процедура не съществува.

Според Борислав Цеков е неприемлив и референдум и " по кое време да въведем еврото ". Във Facebook профила си Цеков показва, че договорът ни за за присъединение към Европейски Съюз е споделил по кое време - когато държавата-членка покрие маастрихстките бюджетни и стопански критерии.

" Изпълнението на това договорно обвързване не е " концерт по избор ", а е подчинено на ясна процедура и съответни критерии, в които политическият избор на страната е редуциран единствено до опцията да форсира процедурата, само че не и да я бави или отсрочва по свое убеждение ", написа Цеков.

И Юлиана Николова, и Борислав Цеков считат, че не биха могли да бъдат събрани 400 хиляди подписа за провеждането на референдум за еврото. Дори и това хипотетично да се случи обаче референдум не може да има, тъй като ще бъде спрян от Конституционния съд.

Защо тогава тематиката се повдига от време на време?

Юлиана Николова споделя, че тематиката се повдига, тъй като " да запазим българския лев " звучи патриотично. Другата причина съгласно нея е, че няма задоволителен отпор, че подобен референдум е неосъществим.

Според Борислав Цеков " подписка за подобен референдум ще е удар във въздуха. Демагогия, чийто резултат ще е само загуба на публично време и сила както и отклонение на вниманието от действителните проблеми на нацията и техните решени
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР