Въпросът за присъединяване км НАТО е на върха на дневния

...
Въпросът за присъединяване км НАТО е на върха на дневния
Коментари Харесай

Швеция и Финландия решават за НАТО тази седмица

Въпросът за присъединение км НАТО е на върха на дневния ред тази седмица във Финландия и Швеция, където съветската инвазия в Украйна постави завършек на дългогодишното разбиране, че оставането отвън военния алианс е най-хубавият метод да се избегнат проблеми с Москва, предава АП.

Ако президентът на Финландия и ръководещите социалдемократи в двете страни поддържат присъединението към Северноатлантическия алианс през идващите няколко дни, НАТО скоро може да добави две нови членки " на една крачка " от Русия.

Швеция заобикаля военни съюзи повече от 200 години , до момента в който Финландия одобри неутралитет, откакто беше победена от Съветския съюз през Втората международна война, напомня американската организация.

Членството в НАТО до момента изобщоне беше премисляно съществено в Стокхолм и Хелзинки, до момента в който съветските сили не нападнаха Украйна на 24 февруари. На процедура за една нощ диалогът в двете столици се измести от " Защо да се присъединим? " до " Колко време лишава (присъединяването)? "

Наред с твърдата украинска опозиция и широкообхватните западни наказания, това е един от най-значимите способи, по които нашествието наподобява сработи против съветския президент Владимир Путин - в случай че Финландия и Швеция се причислят към Алианса, Русия в Балтийско море и Арктика.
 Politico: Съединени американски щати, Англия и източноевропейските членове са бъдещето на европейската сигурност
Politico: Съединени американски щати, Англия и източноевропейските членове са бъдещето на европейската сигурност

Англосферата избавя Украйна и пази европейската народна власт, до момента в който Европейски Съюз избавя себе си

Финландският президент Саули Ниинисто, западният водач, който наподобява имаше най-хубави връзки с Путин преди войната в Украйна, се. Управляващите социалдемократически партии в двете страни би трябвало да показват позициите си този уикенд.

Ако отговорът им е " да ", тогава ще има постоянни болшинства в двата Народното събрание за участие в НАТО, което ще проправи пътя формалните процедури за кандидатстване да стартират незабавно.

Финландските социалдемократи, водени от премиера Сана Марин, евентуално ще се причислят към други партии във Финландия, с цел да одобрят кандидатурата за НАТО. Ситуацията в Швеция не е толкоз ясна .

Шведските социалдемократи постоянно са били твърдо отдадени на необвързаността, само че водачът на партията и министър-председател Магдалена Андершон сподели, че има ясна граница " преди и след 24 февруари ".

Женската секта на партията , водена от министъра на климата и околната среда Аника Страндхол, обаче излезе против участието в НАТО .

" Вярваме, че нашите ползи се обслужват най-добре, в случай че сме военно необвързани ", сподели Страндхол пред шведската телевизия TV4. " Традиционно Швеция е мощен глас за мира и разоръжаването.

Нито Финландия, нито Швеция, опасявайки се, че той може да стане съществена цел на съветска интервенция.

Швеция и Финландия потърсиха — и получиха — в интервала на кандидатстване, в случай че изискат участие.

И двете страни считат, че биха били уязвими в това време, преди да бъдат обхванати от гаранциите за сигурност на Алианса " един за всички, всички за един ".

Кремъл, в случай че двете страни решат да се причислят към НАТО.

Дмитрий Медведев, някогашният съветски президент, който е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия,, че това ще принуди Москва да ускори военното си наличие в Балтийския район.

Анализаторите обаче споделят, че военни дейности против скандинавските страни наподобяват малко евентуални, като се има поради обстановката, в която са " затънали " съветските сили в Украйна.

Много от съветските войски , които по принцип са ситуирани покрай 1300-километровата граница с Финландия, са изпратени в Украйна и са претърпели " обилни загуби " там , сподели финландският посланик Хели Хаутала.

Тя добави, че евентуалните съветски контрамерки могат да включват пренасяне на оръжейни системи по-близо до Финландия, акции за дезинформация, хакерски атаки, стопански контрамерки и ориентиране на мигранстки потоци към руско-финландската граница , сходно на това, което се случи на границата на Полша с Беларус.

Има признаци, че Русия към този момент е насочила фокуса си върху Швеция и Финландия, като през последните седмици бяха обявени няколко от съветски военни самолети и акция в Москва с плакати, изобразяващи известни шведи като симпатизанти на нацистите. Путин употребява сходна тактичност против водачите на Украйна, преди да стартира своята " специфична военна интервенция ".

След като бяха твърдо срещу участието в продължение на десетилетия, публичното мнение и в двете страни се промени бързо тази година. Анкети демонстрират, че повече от 70% от финландците и към 50% от шведите към този момент поддържат присъединението.
 Четири дами против Путин
Четири дами против Путин

Силните дами от Севера намират ясни думи против Путин и дават ясна поръчка, че не имат намерение да се огънат пред експанзията на Русия

Шокиращите подиуми, разиграващи се в Украйна, накараха финландците да създадат извода, че " това може да им се случи ", сподели Чарли Салоний-Пастернак, откривател от финландския институт по интернационалните въпроси.

По време на Студената война Финландия стои надалеч от НАТО, с цел да избегне провокиране на Съветския съюз, до момента в който Швеция пази своя неутралитет, датиращ от края на Наполеоновите войни. Но и двете страни построиха постоянни въоръжени сили, основани на наборна работа, с цел да противодействат на възможна руска опасност. Швеция даже имаше стратегия за нуклеарни оръжия, само че се отхвърли от нея още през 60-те години на предишния век.

Тъй като военната мощност на Русия понижава през 90-те години на предишния век, Финландия резервира зоркост, до момента в който Швеция, смятайки, че спорът с Русия е все по-малко евентуален, редуцира военните си сили и измести фокуса си от териториална защита към мироопазващи задачи в далечни конфликтни зони.

Анексирането на Крим от Русия през 2014 година накара шведите да преоценят обстановката със сигурността. Те още веднъж вкараха наборната военна работа и започнаха да възвръщат отбранителни качества, в това число на стратегически значимия остров Готланд в Балтийско море.

Анализатори от защитата настояват, че Финландия и Швеция разполагат с съвременни и способени въоръжени сили, които доста биха засилили качествата на НАТО в Северна Европа. Финландските и шведските сили организират толкоз доста взаимни учения с НАТО, че всъщност са оперативно съвместими.

Добавянето на нови членове нормално лишава месеци, защото тези решения би трябвало да бъдат утвърдени от всичките 30 членки на НАТО. Но в тази ситуация на Финландия и Швеция процесът на присъединение може да бъде сбъднат " до няколко седмици ", съгласно чиновник на НАТО, койте е поискал да остане неизвестен.
 Столтенберг даде обещание бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО
Столтенберг даде обещание бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

Ако двете страни аплайват за участие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР