Въпросът за мястото на нова сграда на библиотеката предстои да

...
Въпросът за мястото на нова сграда на библиотеката предстои да
Коментари Харесай

Под въпрос е случването на настоящия проект за нова сграда на библиотеката във Варна

Въпросът за мястото на нова постройка на библиотеката следва да бъде издигнат, тъй че да бъде открита най – удачната локация за нея. Темата ще бъде подложена на публично разискване. Тези планове изрази кметът Благомир Коцев в отговор на запитване от Moreto.net.

По думите му са полярни мненията във връзка с плануваното през последните години място в паркинга и градинката до Община Варна. Именно това постанова по-широка полемика.

Разрешителното за градеж и реализирането на плана, определен след конкурс през 2015 година, изтича през април. Дотогава би трябвало да се обясни безапелационната позиция във връзка с мястото и бъдещето на сегашния план. Ако се стигне до решение за нова локация, ще се наложи и препроектиране, сподели Коцев.

Може да бъде прегледан вид и за мястото на Дупката, а също и за постройката на бившето съветско консулство.

Градоначалникът уточни, че по този начин или другояче на този стадий нужните средства за построяването липсват, макар че напълно неотдавна стана ясно, че от държавния бюджет са отделени 5.5 млн. лв.. Това възроди и вярата, че осем години след проектирането на зданието най-накрая се стига до опцията за реализирането му. Във времето обратно нееднократно се заприказва за същинско реализиране на плана, само че проблеми с финансирането спъваха работата. Тогава се считаше, че са нужни към 35 млн. лв. за строителство. Сега се счита, че сумата е съвсем двойно по-голяма.

Международен конкурс за архитект на зданието се организира още през 2015 година. Тогава победител стана холандско архитектурно студио, взело участие в конкуренция с над 370 съперници от целия свят.

Новата постройка на библиотеката се очакваше да се строи през 2018 година. След идейния план бе направен и съответният механически план.

През 2018-а се очакваше да се случи процедура по желание на реализатор, само че до реализация по този начин и не се стигна. През 2020 година проектантският екип сигнализира, че по-късно повече от година изтича разрешителното за градеж, като има право на презаверяване единствено един път.

Според проектантският екип реалистичният период за довеждане докрай на постройката е сред две и три години. Новата библиотека „ Пенчо Славейков ”, създадена в работен план от холандското бюро Аркитектс фор Урбанити взаимно с варненскота студио Автомагистрала Проджект, ще разполага с най-новите софтуерни прелюдия и ще има 24-часова система за връщане на книги. На партерното равнище ще бъдат ситуирани рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за образование и семинари с шест независими зали, основна концертна зала с 200 места и бистро. Същинските библиотечни функционалности са проведени на горните пет равнища. Предвиден е и под земята паркинг на три равнища за 300 автомобила, както и велостоянки за 200 велосипеда.

„ Новата постройка освен ще сплоти всички звена на библиотеката, които в този момент са пръснати на няколко места в града, и ще приюти богатата сбирка от издания на Република България „ Пенчо Славейков “. Тя ще бъде новото, съвременно пространство за културни, просветителни и обществени събития на Варна и ще е отворено за цялата варненска общност. Общата застроена повърхност на постройката е към 28 500 кв. м. От тях 11 200 кв. м са под земята паркинг на три равнища за 300 автомобила, който ще действа самостоятелно “, описа преди време арх. Александър Минчев – българският сътрудник на холандското студио.

Това на процедура ще бъде първата постройка на библиотека, издигната у нас през последните над 30 години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР