Въпросът за легитимността на този ВСС има два аспекта: морален

...
Въпросът за легитимността на този ВСС има два аспекта: морален
Коментари Харесай

ГЕШЕВ ПРЕД ВСС: За морала и за овладяната съдебната власт

Въпросът за легитимността на този Висш съдебен съвет има два аспекта: честен и юридически. Би трябвало всичко, което подхожда на правото да подхожда и на морала. В случая има очевидно разминаване сред двете. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев по време на изключително съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет, 05.06.2023 година
Ако приказваме за моралната част, разминаването се състои в това, което господин Стоев съобщи пред мен, че „ ГЕРБ са натиснали копчето на няколко членове на Висш съдебен съвет “. Това значи директна интервенция в независимостта на правосъдната власт.
По юридическата част в България се прави директна интервенция и нарушаване на правилото на разделяне на управляващите. Как? Има определена професионална квота на Висш съдебен съвет, при извършени за пръв път постоянни избори. Потвърдени от Върховен административен съд. И тези избори се анулират? За сходно нещо стачкуват в Държавата Израел – за директна интервенция на законодателната власт в правосъдната. Това се случва и у нас – директна интервенция в независимостта на правосъдната власт.
Тази директна интервенция има доста ясни цели преодоляване на цялата правосъдна власт първо през прокуратурата. Ако мислите, че няма да стигнат и до другите елементи, доста се лъжете, уточни обвинител номер 1.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР