Въпросът за инцидента във Врбетице ще бъде поставен на срещата

...
Въпросът за инцидента във Врбетице ще бъде поставен на срещата
Коментари Харесай

Инцидентът във Врбетице - част от темите на срещата на външните министри на ЕС

Въпросът за случая във Врбетице ще бъде подложен на срещата на външните министри на страните от Европейски Съюз на 19 април, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Чехия Ян Хамачек, представен от ТАСС.
В профила си в Туитър той осведоми, че е разпоредил на представителите на страната в Европейски Съюз и НАТО да осведомят съдружниците по случая Врбетице. Самият той ще запознае външните министри с проблема по време на утрешната среща, посочи Хамачек, който е и краткотрайно изпълняващ длъжността министър на външните работи.
Премиерът на Чехия също съобщи, че на идващото съвещание на Европейския съвет ще осведоми сътрудниците си за обстановката към случая.
Председателят на Европейския съвет към този момент е осведомен за експулсирането на 18 съветски дипломати от Прага, сподели Бабиш.
БГНЕС напомня, че по време на изключителна конференция в събота министър председателят Андрей Бабиш и вицепремиерът Ян Хамачек оповестиха, че 18 чиновници от посолството на Русия в Чехия са обвинени, че работят за съветските специфични служби и им е даден период от 48 часа да изоставен страната.
Тази стъпка е по отношение на разкритите условия към гърмежа през 2014 година в склада за муниции в село Врбетице покрай град Злин, при който починаха двама души. В случая са забъркани „ офицери от съветското военно разузнаване ”, оповестиха двамата политици.
На 16 октомври 2014 година във Врбетице се взриви склад с 50 тона муниции, осколките от които се разпръснаха в радиус от 800 м от мястото на случая. Загинаха двама чиновници на компания Imex Group, която взе чартърен склада от държавното дружество Военен механически институт. Силите на реда проведоха незабавна евакуация на популацията на селото.
 Русия: Чехия е наясно от последствията от „ фокуси “ като гоненето на дипломати Русия: Чехия е наясно от последствията от „ фокуси “ като гоненето на дипломати
Москва реагира на новината за експулсирането на 18 съветски дипломати от Чехия. Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова...
Чешките управляващи са били осведомени за причастността на съветски чиновници от специфичните служби към гърмежа две седмици, преди информацията да бъде огласена обществено, заяви интернет порталът denikn.cz.
Според източници на медията, случаят във Врбетице е бил обсъждан две седмици по-рано на съвещание на държавната комисия по въпросите на специфичните служби.
Бившият външен министър на страната Томаш Пержичек, който освободи поста предходната седмица, удостовери, че в качеството си на министър е знаел по-рано за случая. В същото време вицепремиерът и министър на вътрешните работи Ян Хамачек, който е и краткотрайно изпълняващ длъжността външен министър, отхвърля, че е разполагал с цялостната информация по случая преди петък. Това го принуди да анулира авансово плануваното посещаване в Москва, където трябваше да организира договаряния за закупуване на съветската ваксина.
Хамачек съобщи, че ще упорства полицията да проверява по какъв начин секретна информация е стигнала до медиите.
Освен експулсирането на 18-те съветски дипломати, през вчерашния ден полицията в Чехия разгласи за търсене съветските жители Александър Петров и Руслан Боширов. Според версията, огласена от локална телевизия, двамата са обвинени, че са организирали гърмежа във Врбетице, с цел да попречат муниции и оръжия от склада да бъдат изпратени в Украйна и Сирия за противозаконни въоръжени групировки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР