Въпросът За или против еврото? е некоректен. За да има

...
Въпросът За или против еврото? е некоректен. За да има
Коментари Харесай

Мартин Заимов: За или против еврото? е некоректен въпрос

" Въпросът " За или срещу еврото? " е неточен. За да има обществото мнение по него, то би трябвало да има сравнимо с експертното схващане. Ако има референдум и обществото каже, че желае въвеждане на еврото, а по-късно има проблеми, свързани с неговото приемане, кой ще е виновен? Обществото не може да бъде групово отговорно. В това е смисълът на институциите ".

 Това сподели пред финансистът и някогашен подуправител на Българска народна банка Мартин Заимов.

Той акцентира, че Българска народна банка дава отговор като институция за това дали страната ще одобри еврото, само че от предходната година " нейният шеф е на глинени крайници, той не знае в кой миг може да бъде заменен ":

" Това не е редно. За да може някой да носи отговорност, тя би трябвало да му е вменена изрично. Разговорът за отчет на Българска народна банка и специалистите на Българска народна банка не могъл да се случи, в случай че институционалната структура беше както би трябвало ".

Мартин Заимов акцентира, че в България имаме евро, нашият парламент е решил обвързаност към еврото (с Валутния борд първо левът е вързан с немската марка, а по-късно с еврото - б.р.) и диалогът " за " или " срещу " е получил отговор още преди 25 години:

" Наличието на евро е доста положително нещо за Европа и доста положително нещо за България. Същественият въпрос е за ролята на парите. Една група се бори с друга група за власт и прикриват това във въпрос, който се задава на обществото ". 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР