Въпросът за евтиния внос на петрол от Русия и за

...
Въпросът за евтиния внос на петрол от Русия и за
Коментари Харесай

Кой изкарва най-много пари от руският петрол?

Въпросът за евтиния импорт на нефт от Русия и за това кой е спечелил от него е предмет на диспути напоследък. Това накара медиите и депутата от Раджа Сабха (горната камара на Народното събрание на Индия) Джаухар Сиркар да изразят угриженост по отношение на присъединяване на две частни рафинерии в Гуджарат.

Сиркар твърди, че тези рафинерии са се облагодетелствали от реекспорт на съветски недопечен нефт, предопределен за Индия.

В писмо до Министерството на външните работи Сиркар е изискал информация за индийските рафинерии, които са се възползвали от това и доколко те са доставяли съветски нефт за други страни на повишени цени.

Въпреки че в писмото са упрекнати две рафинерии от Гуджарат в добиване на облага, те не са посочени поименно. То обаче повдига въпроси по отношение на легитимността на такава огромна интервенция, която не би могла да се реализира без публична поддръжка.

Сиркар цитира и публикация от Financial Times, в която се загатва, че основаната в Мумбай Gatik Ship Management е закупила 54 танкера предходната година, с цел да се възползва от съветския нефт.

Тези отчети допускат, че Gatik Ship Management е транспортирала повече от половината от 83-те милиона барела съветски недопечен нефт и петролни артикули, докарани в индийските пристанища.

Сиркар твърди, че индийските частни рафинерии са могли да внасят евтиния недопечен нефт единствено заради позицията на Индия във връзка с руско-украинската война и съветския недопечен нефт.

Той обаче твърди също, че този на ниска цена импорт не е довел до по-ниски цени за локалните консуматори. Освен това двете частни рафинерии, основани в Гуджарат, са осъществили невиждани облаги от реекспорт на съветски недопечен нефт, предопределен за Индия.

Данните, оповестени от звеното за обмисляне и разбор на петрола, демонстрират, че вносът на недопечен нефт от Русия се е нараснал доста – от по-малко от 1% преди началото на спора сред Русия и Украйна през февруари 2022 година до близо 34%.

Не е ясно дали тези данни включват реекспортирания съветски недопечен нефт. Същевременно вносът на недопечен нефт от страните от ОПЕК е намалял, а Индия е внесла недопечен нефт на стойност $158.3 милиарда през финансовата 2023 година

Спадът в локалното произвеждане на недопечен нефт и кондензат, комбиниран с непредвидения налог върху добива на недопечен нефт от локални залежи, е довел до увеличение на вноса на недопечен нефт надлежно с 8.9% през март и 9.5% през финансовата 2022 година и финансовата година, завършила през 2023 година

В умозаключение, въпросът за това кой е спечелил от евтиния импорт на нефт от Русия е противоречив и изисква по-нататъшно следствие. Участието на две частни рафинерии, основани в Гуджарат, и хипотетичното им облагодетелстване от реекспорт на съветски недопечен нефт, предопределен за Индия, поражда опасения по отношение на легитимността на такава огромна интервенция.

От решаващо значение е да се откри дали тази интервенция е получила формален патронаж и помощ, както твърди Сиркар. Освен това въздействието на този на ниска цена импорт върху локалните консуматори продължава да буди безпокойствие, защото той не е довел до понижаване на цените.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР