Въпросът за бъдещето на Каталуня е отново на дневен ред.

...
Въпросът за бъдещето на Каталуня е отново на дневен ред.
Коментари Харесай

„Социалистите и сепаратистите ще превърнат Испания в конфедерация“

Въпросът за бъдещето на Каталуня е още веднъж на дневен ред. Причина за това е съглашението сред водачите на испанските социалисти Педро Санчес и на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон. То обезпечи нужните 7 гласа за оставането на премиерския пост на Санчес, който даже не завоюва последните парламентарни избори в Испания. Договорката провокира митинги и конфликти.
Клуб Z беседва за политическата обстановка в страната с испанската евродепутатка Ева-Мария Попчева. Тя е от партията „ Сиудаданос “ („ Граждани “) и демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ. Родена е в Пловдив. Завършва право в Германия.. Мести се в Испания през 2007 година Оттогава живее в Барселона. Преподава конституционно право в локалния Автономен университет.

- Г-жо Попчева, какъв е вашият коментар за протичащото се в Испания?

- Това, което се случва, е политическа корупция. За да остане на власт, министър председателят Педро Санчес реши да вземе нужните му 7 гласа от една извънредно дясна, бих споделила, фашистка партия. Това е „ Жунтс “ („ Заедно “) на Карлес Пучдемон. Това е някогашният министър председател на Каталуня, който през 2017 година провежда противозаконния референдум.

Защо споделям, че партията е фашистка? Нейните членове, както и други сепаратисти в Каталуня непрекъснато приказват, че са генетично разнообразни от останалите в Испания, че те са работливи, а испанците не са, и така нататък Това са типичните извънредно десни визии. Затова е необичайно, че господин Санчес е решен на всичко и договаря с „ Жунтс “, както и с разикалната Републиканска левица на Каталуня (РЛК) – също националистическа партия.

Резултат от тези договаряния е законът за амнистията, импортиран в Народното събрание от депутати от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП). Но тази прошка не е единствено за референдума, а обгръща действия още от 2012 година насам. Говори се за към 4000 души, които ще бъдат оправдани. Включително за закононарушения като корупция, което е най-ужасното. Давам ви за образец Лаура Борас, която е от партията на Пучдемон и беше ръководител на районния парламент на Каталуня. Тя бе наказана за корупция, тъй като бе раздробила доста контракти за публични поръчки на дребни суми, с цел да не се стига до обществени търгове. Така те бяха дадени на едни и същи хора. Това също е обхванато от амнистията. А „ Жунтс “ са забъркани в доста случаи на корупция. Освен това ще бъдат анулирани присъдите на всички, които са били наказани за подкупи. На някои от тях е неразрешено присъединяване в политиката. Тази възбрана също ще бъде отстранена.

Всичко това Санчес го направи единствено поради тези 7 гласа, които не му доближиха, с цел да сформира държавно управление.

• (Бел Клуб Z - Карлес Пучдемон, от своя страна, назова „ фашист “ българския евродепутат от Вътрешна македонска революционна организация и групата на консерваторите Ангел Джамбазки в изявление за Клуб Z през 2021 година Причина бе, че Джамбазки докладчик по случая с Пучдемон, на който Европейският парламент трябваше да отнеме имунитета на някогашния каталунски министър председател. В отговор българският представител заплаши Пучдемон със съд.)

- Защо интервалът за прошка стартира от 2012 година Бихте ли обяснили какво се е случило тогава?

- Тогава стартира следствието на едно доста авторитетно семейство в Каталуня – това на нейния някогашен дълготраен министър-председател Жорди Пужол. Той бе махленски, че укрива пари в Андора, с цел да не заплаща налози. Освен това от партията му са вземали по 3 % комисионна за всяка предоставена социална поръчка. Разследванията против фамилията не престават и до момента. Смятаме, че точно поради него интервалът стартира от 2012 година Партията на Пучдемон е измежду наследниците на тази на Пужол.

Пужол е нещо като татко на актуалния каталунски шовинизъм. Не е просто фракционизъм. Много хора не знаят, че въпреки в Каталуня да има два публични езика – каталунски и испански, в учебните заведения децата учат единствено каталунски. А испански се преподава като непознат език единствено два часа седмично. Това също идва от Жорди Пужол. Стратегията на сепаратистите е да отдалечат Каталуня колкото се може повече от останалата част на Испания.

- Извинявам се за нужното отклоняване. Нека да продължим с амнистията. Защо в Европейската комисия показаха опасения за върховенството на закона в Испаниа?

- Споразумението планува основаването на една или повече парламентарни комисии, които да проверяват съдиите, издавали присъди или разглеждащи обвиняванията против сепаратистите. Опасенията на сепаратистите са се, че другите съдилища няма да желаят да приложат закона за амнистията за всеки случай, който им бъде показан. Именно по тази причина те желаеха тези комисии. Те ще се състоят от политици. И тези хора освен ще проверяват магистратите, само че ще търсят и политическа отговорност за това по какъв начин съдиите ползват този закон във всеки обособен случай.

Това е нещо нечувано. В нито една демократична страна един парламент не може да търси отговорност на съдиите. Нали по тази причина е разделянето на управляващите? Съдебната власт е самостоятелна и законодателната не може да й търси сметка. Единствените, които могат да търсят отговорност от правосъдната власт, са хора вътре в нея. Например Конституционният съд може да се занимава с по-ниско изравен съд.

Искам обаче да отбележа и един прекомерно забавен факт за амнистията. По време на предизборната акция и Педро Санчес, и всичките му министри, и самата ИСРП твърдяха, че амнистията е безусловно неконституционна. Дори през 2017 година социалистите поддържаха ръководещата тогава Народна партия (НП) и премиера й Мариано Рахой в дейностите му след оповестяването на независимостта на Каталуня, в това число за краткотрайното лишаване на нейната автономност.

Трябва също да кажа, че амнистията е нещо изключително. Не е всекидневно събитие в една демократична страна. Амнистията значи, да речем, че нашата правна уредба е направила нещо нелегално, което не е положително. Това се случва нормално тогава, когато има тирания или авторитаризъм и по-късно се минава към народна власт. Така стана в Испания след гибелта на Франко през 1975 година Тогава е имало прошка за всички – и за франкистите, и за съперниците му. Целта е била да се постави ново начало и да се върви напред. Амнистията значи да забравим това, което се е случило. Но какво и за какво би трябвало да забравяме при демокрацията? Единственият смисъл на всичко това бе, че на Санчес му трябваха гласовете на „ Жунтс “.

- Колко време давате на това държавно управление?

- Според мен то ще остане на власт много време. Защото всички, освен тези, които са в него – крайната левица, сепаратистите, баските от „ Билду “, които са политически наследници на терористите от ЕТА, имат политически интерес това държавно управление да ръководи колкото се може по-дълго. Те знаят, че на идващите избори може да се случи всичко. Например Баската националистическа партия (БНП), която сякаш загърби сепаратизма, може да загуби идващите локални избори в самостоятелната област Страна на баските. (Вотът ще се състои най-късно през август 2024 година - б.р.) В момента БНП и „ Билду “ са с равни шансове за победа. БНП поддържа социалистите и от боязън да не се наложи да подписа съглашение с извънредно дясната партия „ Вокс “ („ Глас “). Но съгласно мене и това, което направи в този момент, е голяма неточност.

- В съглашението става дума за референдум за бъдещето на Каталуня в границите на испанската конституция. Какво значи това?

- Това за конституцията го споделят социалистите. А Пучдемон и другите сепаратисти споделят, че амнистията за тях е единствено една начална стъпка. И че след нея иде ред на нов референдум за самостоятелност.

- Но нали конституцията на Испания не разрешава такива референдуми?

- Не ги разрешава. Но мисля, че това, което те ще се опитат да създадат, е всред две благоприятни условия. Първата е да делегират в Каталуня народен референдум, какъвто конституцията разрешава, и да го създадат единствено там. Другата и съгласно мен по-вероятна опция е просто да няма сделка за референдум, защото има прошка. А те да го провеждат, тъй като ще знаят, че никой няма да ги преследва за него.

- Добре, само че ще признае ли някой резултатите от този референдум?

- Проблемът е, че в случай че го провеждат и имат някакво болшинство, да вземем за пример от 55 на 100, дали своят вот „ за “, те постоянно ще кажат, че множеството желаят самостоятелност. Такива резултати се дължат на това, че сепаратистите постоянно са по-добре мобилизирани. И ще е доста мъчно да бъде направена крачка обратно при подобен резултат.

- Лично вие очаквате ли да има нов референдум в Каталуня?

- Не единствено чакам, само че съм сигурна, че ще има.

- А ще има ли съгласно вас разединение на Каталуня?

- Проблемът на Каталуня е, че тя към този момент де факто е отцепена от Испания. Но хората, които живеят отвън нея, не могат да го схванат. Аз обаче през множеството време пребивавам там. В Каталуня към този момент не участва страната Испания. За учебните заведения към този момент ви споделих. Дискриминирани и преследвани са тези, които са срещу независимостта. В администрацията беседват с жителите само на каталунски, не желаят да приказват на испански.

Сега сепаратистите желаят да се спогодят със Санчес да им даде данъчна автономност. И това към този момент ще бъде краят. Това е последното, което към момента обвързва Каталуня с Испания.

- Но Европейската комисия предизвести, че разединение от Испания ще значи излизане от Европейски Съюз. Какво съгласно вас ще значи това за Каталуня?

- Пълно съсипване на каталунската стопанска система, на промишлеността. Тя е напълно интегрирана с испанската, с френската. 50 на 100 от износа от Каталуня е за останалите елементи на Испания, а останалата половина – към другите страни от Европейски Съюз. Ако Каталуня не е част от единния европейски пазар, тя няма да може да изнася за Европейски Съюз по неговите правила. Което ще срине нейната стопанска система.

- Хората не го ли осъзнават?

- Осъзнава се от доста браншове. Затова доста компании – близо 20 на 100, си изнесоха централите от Каталуня в други самостоятелни области от 2017 година насам. Например „ Кайшабанк “ – банката с най-голяма мрежа в Испания и най-голямата в Каталуня, реалокира централата си от Барселона във Валенсия. Това е задоволително сериозен политически сигнал за неустойчивостта в Каталуня.

- Кой съгласно вас финансира сепаратисткото придвижване в Каталуня?

- Много пари идват от Русия.

- Имате ли доказателства?

- Разбира се. Дори е записано в резолюция на Европейския парламент. Има доказателства за срещи на Пучдемон и министри от тогавашното ме районно държавно управление с хора на Владимир Путин. Руснаците са им предложили помощ. Всичко е документирано. И в случай че бъде признат законът за амнистията, тези контакти с сътрудници на Путин също няма да бъдат преследвани.

- Каква е прогнозата ви? Как ще свърши всичко в Каталуня?

- То няма приключване. Но съгласно мен вървим от ден на ден към де факто разединение на Каталуня от Испания със единодушието на социалистите и държавното управление, формирано от тях и крайната левица. Предполагам, че най-късно до 1 година ще има референдум. Ще има напълно малко болшинство в интерес на тези, които са за разединение. Политически ще бъде доста мъчно да се пренебрегва този резултат. Предполагам, че социалистическото държавно управление ще се опита да откри някакво решение. Например да даде повече автономност на Каталуня. Което ще значи, че оттук насетне Испания няма да бъде федерална страна, както в този момент, а ще стане конфедерация. А това, от своя страна, ще значи, че Каталуня на процедура ще бъде страна.

- Но евентуално с всички „ екстри “ като излизане от Европейски Съюз...

- Не. Точно това е, което не желаят сепаратистите. Те желаят всичко позитивно да остане, само че не желаят негативите. Конфедерацията значи, че Каталуня проформа остава в Испания, само че ще има компетенциите на една страна. Мисля, че това ще е решението на социалистите. И тук Европейската комисия не може да каже нищо, тъй като това е парламентарен въпрос на Испания. Комисията може да се намеси по въпроса за амнистията, тъй като закононарушенията, които ще подлежат на оправдаване, са европейски – корупция, заграбване на средства и така нататък

- Какво се случи с вашата партия „ Сиудаданос “ („ Граждани “)?

- Ние не участвахме в парламентарните избори, тъй като единствено два месеца преди тях – през май т.г., имахме доста слаби резултати на локалния избор.

- Защо се сринахте по този начин в случай, че по едно време даже ви сочеха за бъдеща първа мощ?

- Защото нашият електорат не е корав. Той не гласоподава за каквото и да било, а е доста сериозен. Явно не им хареса, че когато преди няколко години имахме опция да влезем в предходното държавно управление на Педро Санчес, нашият тогавашен водач Албер Ривера отхвърли. Но това, което хората не схванаха, бе, че не тъкмо Санчес не искаше да влезе в държавно управление със „ Сиудаданос “. А в последна сметка се коалира с крайната левица.

- Но нали във Франция съидейниците ви завоюваха безапелационно, а претендентът им Еманюел Макрон е към този момент втори мандат президент?

- В Испания политическият подтекст е различен. Има две мощни партии – социалистите и Народната партия. Всъщност аз съм в „ Сиудаданос “ съвсем през цялото време. Знаете, че тази партия е учредена в Барселона през 2006 година като гражданско придвижване, откъдето иде названието й. Постепенно тя се трансформира в национална партия. Влязох в нея, до момента в който преподавах конституционно право в Автономния университет на Барселона. Работих с сътрудници преподаватели, които основаха партията. Още тогава имах проблем със сепаратисти. Те блокираха лекциите ми. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР