Въпросът вече е не дали ще има рецесия, а кога.

...
Въпросът вече е не дали ще има рецесия, а кога.
Коментари Харесай

Честита нова година или честита рецесия?

Въпросът към този момент е не дали ще има криза, а по кое време.

Пазарите в целия свят дават предупредителни знаци. През миналата седмица мигащите червени светлини зачестиха, до момента в който пазарите се бореха с действителността - в миналото спекулативна, в този момент сигурна - че Федералният запас ще продължи с най-агресивната си акция за стягане на паричната политика от десетилетия, с цел да изтръгне инфлацията от стопанската система на Съединени американски щати, написа CNN.
 
Сега има 98% късмет за световна криза, сочи експертната оценка на изследователската компания Ned Davis. Досега тя единствено два пъти е давала толкоз висок % за възможност от криза - през 2008 година и 2020 година

Експерти чакат световната криза да стартира през 2023 година Засега обаче е невероятно да се дефинира какъв брой тежка ще бъде тя и какъв брой дълго ще продължи.

Пет са основните трендове в поддръжка на идващата криза.

Могъщият щатски $

В момента щатският $, който играе голяма роля в световната стопанска система и интернационалните финанси, е по-силен, в сравнение с е бил през последните две десетилетия. Обяснението е просто - когато централната банка на Съединени американски щати покачва лихвените проценти, (което е реалност от март тази година) това прави $ по-привлекателен за вложителите по света.

Тъй като на $ се гледа като на несъмнено леговище, по време на разтърсвания (каквито са световна пандемия, война и т.н.), вложителите имат още по-голям тласък да купуват долари, нормално под формата на държавни облигации на Съединени американски щати.

Въпреки че мощният $ е прелестно преимущество за американците, пътуващи в чужбина, той основава главоболия на съвсем всички останали. Стойността на английския паунд, еврото, китайския юан и японската йена, наред с доста други, се срина. За тези страни това значи по-скъп импорт на съществени артикули като храна и гориво.

В отговор централните банки, които към този момент се борят с провокираната от пандемията инфлация, подвигат лихвите и то по-бързо от нормално, с цел да укрепят цената на личните си валути.

За Уолстрийт силата на $ също основава дестабилизиращи резултати за Уолстрийт. Много от фирмите от S&P 500 вършат бизнес по целия свят. Според една оценка на Morgan Stanley, всеки 1% растеж на доларовия показател има негативно влияние от 0,5% върху облагите на S&P 500.

Икономиката на Съединени американски щати се забавя

Друг предвестител на рецесията по света е фактът, че мотор №1 на най-голямата стопанска система в света забавя темпото си. Става дума за извършването на покупки.

След повече от година на повишаване на цените на съвсем всичко, потребителите се отдръпнаха. Техните заплати просто не могат да наваксат повишаването и в този момент те се ориентират към спестяванията си.

Сред аргументите за отдръпването е и политиката на Фед.

Лихвените проценти се покачиха с исторически темпове, тласкайки лихвите по ипотечните заеми до най-високото им равнище от повече от десетилетие и затруднявайки растежа на бизнеса.

В последна сметка повишението на лихвените проценти на Фед би трябвало като цяло да понижи разноските. В това време обаче потребителите ще получат един-два удара от високи лихвени проценти по заеми и високи цени, изключително когато става въпрос за артикули от първа нужда като храна и жилище.

Корпоративна Америка стяга колана

Компаниите съумяха да смекчат маржовете на облагата, с помощта на американските купувачи. Те трансферираха върху тях значително по-високите си разноски. Този метод обаче не може да работи дълго време.

В средата на септември една компания, чието положение служи като един тип стопански камбана, шокира вложителите.

FedEx, която оперира допълнително от 200 страни, ненадейно преразгледа вероятностите си, предупреждавайки, че търсенето понижава и облагите евентуално ще паднат с повече от 40%. В изявление нейният основен изпълнителен шеф беше запитан дали счита, че забавянето е знак за задаваща се световна криза.

„ Мисля, че да “, отговори той.

FedEx не е самичък. Във вторник акциите на Apple паднаха, откакто Bloomberg заяви, че компанията се отхвърля от проектите си за увеличение на производството на iPhone 14.

Добре пристигнали на меча територия

Акциите на Уолстрийт към този момент са на път към най-лошата си година от 2008 година насам.

S&P 500, най-широкият измерител на Уолстрийт - е надолу с близо 24% за годината.

И тук за провинен може да бъде посочен Фед.

Инфлацията, дружно с внезапното повишаване на лихвените проценти от страна на централната банка, тласна цените на облигациите надолу, което води до повишаване на доходността на облигациите (известна още като възвръщаемостта, която вложителят получава за своя заем към правителството).

В сряда доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати за малко надвиши 4%, достигайки най-високото си равнище от 14 години. Този скок беше последван от внезапен спад в отговор на намесата на Английската централна банка в нейния личен лъкатушен пазар на облигации.

Доходността на европейските облигации също се покачва, защото централните банки следват образеца на Фед при повишение на лихвите, с цел да поддържат личните си валути.

В момента има малко безвредни места за вложителите. Докато световната инфлация не бъде овладяна и централните банки не провиснал хватката си, това няма да се промени.

Война, цени във напредък и конфликт на радикалните политики

Отличен образец за конфликт стопански, финансови и политически бедствия виждаме в  Обединеното кралство. Подобно на останалата част от света, то се бори с възходящите цени, които значително се дължат на колосалния потрес от Covid-19, последван от разстройствата в търговията, основани от нашествието на Русия в Украйна.

След като Западът приключи вноса на съветски природен газ, цените на силата скочиха, а доставките понижиха. Тези събития бяха задоволително неприятни сами по себе си.

Последва съставянето на държавното управление на премиера Лиз Тръс. То разгласи огромен проект за понижаване на налозите, който икономистите от двата края на политическия набор жигосаха в най-хубавия случай като неортодоксален, а в най-лошия - демонски.

Администрацията на Тръс възнамерява да понижи налозите на всички, да насърчи разноските и вложенията и на доктрина да смекчи удара от рецесията. Намаляването на налозите обаче не се финансира, което значи, че държавното управление би трябвало да поеме дълг, с цел да го направи.

2023 година: Рецесия, само че докога и каква никой не знае

В момента консенсус има и той гласи, че световна криза ще има евентуално през 2023 година Каква ще бъде тя и какъв брой дълго ще продължи - никой не може да каже. Знае се обаче, че ще е мъчителна.

Някои стопански системи, изключително Съединените щати, със своя мощен пазар на труда и устойчиви консуматори, ще могат да устоят на удара по-добре от други.

Кризата е опция за трансформации.

Според Рима Бхатия, стопански консултант на Gulf International Bank бизнесът би трябвало да се промени.

„ Бизнесът към този момент не може да продължи по пътя, по който е вървял. Това е опцията и това е лъчът вяра. “
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР