Въпросът с цените на тока, парното и водата ще се

...
Въпросът с цените на тока, парното и водата ще се
Коментари Харесай

КЕВР 2.0 - без доминацията на ГЕРБ, ДПС и ОП

Въпросът с цените на тока, парното и водата ще се реши от нов състав на Комисията по енергийно и водно контролиране, откакто бъде анулиран мораториумът. Управляващото болшинство е намерило метод да промени състава на регулатора, макар че с изминал мандат бяха единствено двама от деветимата сегашни членове - ръководителя Иван Иванов и енергийния комисар Евгения Харитонова (избрана от ГЕРБ). Промените ще станат посредством редакция на текстовете на Закона за енергетиката и ще обезпечат самобитен надзор на новата власт върху сякаш самостоятелната комисия.

Това значително е предстоящ ход, защото в последните седмици имаше не малко изказвания, че и решенията й за цените на тока и газа са опит да се дискредитира държавното управление на четворната коалиция отпред с Кирил Петков.

По информация на " Капитал " даже към този момент има любимец за председателското място в КЕВР - някогашният длъжностен министър на стопанската система и енергетиката Васил Щонов. За това свидетелстват и част от предлаганите промени, които разказват условията за опит на новите членове на регулатора.

При всички случаи обаче политическата интервенция в КЕВР може да наподобява наложителна сега, само че е кардинално нежелателна. Регулаторът би трябвало да взема своите решения на база справедливи обстоятелства, а не съгласно политическата обстановка. Противното значи единствено задълбочаване на проблемите в бранша.
Реклама Промяната
Според импортирания от Виктория Василева (ИТН), Ивайло Мирчев (ДБ), Мирослав Иванов (ПП) и Георги Свиленски (БСП) законопроекта ще се понижи броя на комисарите от 9 на 5. С това ще се оформи състав от един ръководител, двама енергийни специалисти и двама експерти в региона на водоснабдяването и канализацията. " Съкращенията ще са за сметка на двама от членовете на КЕВР в бранш " Енергетика " (от 4 стават двама) и цялостното унищожаване на длъжностите за юридически и стопански експерт. Последното ще засегне юридическия експерт Ремзи Осман, препоръчан от Движение за права и свободи и икономическият експерт обвързван с ГЕРБ Георги Добрев, на които ще им бъдат прекъснати мандатите. А кои двама комисари с сектор " Енергетика " ще бъдат махнати ще се реши със чоп всред Александър Йорданов (Воля), Владко Владимиров (Обединени Патриоти) и Георги Златев( Воля).

По този метод на процедура " елегантно " се лимитира въздействието на ГЕРБ в КЕВР, защото ще се отстранят комисарите, чийто мандат към момента не е изминал.
Новият ръководител
Настоящия началник на КЕВР Иван Иванов, определен през 2015, е с изминал мандат още от 2020 година Негов заместител трябваше да бъде определен тъкмо по време на митингите против държавното управление на Бойко Борисов и евентуално по тази причина процедурата се провали.

Сега, по информация на " Капитал " за поста се разисква името на Васил Щонов - някогашен длъжностен министър на стопанската система и енергетиката в кабинета на Георги Близнашки, който бе назначен от президента Росен Плевнелиев през 2014 година след рухването на Орешарски.
Реклама
Щонов е ученик е на Английската езикова гимназия в Пловдив, а през 1995 година приключва Университета на Пенсилвания в Съединени американски щати, след което става и магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).

До 2004 година Щонов работи в Съединени американски щати като капиталов банкер, в Bear Stearns в Ню Йорк,

в региона на енергетиката и технологиите и като съветник по управнически въпроси. Работил е и за консултантската компания МакКинзи (McKinsey) като младши сътрудник, където е управлявал екипи по разбор и ръководство на търговски банки. От 2010 година до 2014 година е шеф " Маркетинг и тактики " в кабелната компания " Близу ".

Именно в тази посока са и препоръчаните измененията в Закона за енергетиката за условието към стажа на новите членове в КЕВР. Те да вземем за пример ще може да показват опит в сдружения, които се занимават с финанси, счетоводство, търговия с финансови принадлежности или банково дело.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Градове 3 Технологии 1 Градове 2 Икономика 3 Право 1 Градове 2 Технологии 3 Градове Реклама
Очаква се Законопроекта на ръководещото болшинство да бъде прегледан на идващото съвещание на енергийната комисия, което е планувано за 20 януари.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР