Въпросът с РС Македония не е исторически, а как историята

...
Въпросът с РС Македония не е исторически, а как историята
Коментари Харесай

Н. Младенов: Политизирането на историята в РСМ създаде вражда между хората с общо минало

Въпросът с районен съд Македония не е исторически, а по какъв начин историята е била политизирана и употребена повече от един век да сътвори омраза сред хора, които имат обща история, общи корени, общи родове.

Използването на историята и превръщането ѝ в политически инструмент е извънредно рисково.

Това сподели някогашният министър на външните работи Николай Младенов. Политиците би трябвало да покажат визия, сподели още той и отхвърли апелите „ дайте да оставим историята на историците “. Той предизвести, че в случай че в този момент кажем „ дайте да заровим тези разлики в предишното и да вървим единствено напред “, след няколко години те ще се върнат и то с още по-голяма тежест. Младенов прикани да се работи целеустремено и процесите да вървят редом напред – както изчистването на пропагандните наслагвания от предишното, от историята и в същото време да се търсят нови благоприятни условия за икономическо и културно съдействие. Той оцени пред Дарик радио тези исторически натрупвания като доста тежки и означи, че би трябвало да бъдат редовно адресирани и преодолени с дълготраен метод.

Бившият външен министър изрично не споделя оценката, че България е дребна страна и съобщи, че познаването на историята ще ни разреши да вървим напред. Той счита, че " българският народ е крепко стъпил на земята и има здрав разсъдък, преценявайки доста тъкмо шарлатаните, когато се появяват ".

" Ние не сме хора, които обичаме рисковите идеологии и крайните изявления. Ние гледаме постоянно да сме по́ в средата и това ни е силата и тази мощ би трябвало да я запазим отсега нататък “, сподели още Николай Младенов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР