„Въпросът с подслушването е само началото. Ще продължим да виждаме

...
„Въпросът с подслушването е само началото. Ще продължим да виждаме
Коментари Харесай

Христо Панчугов: ГЕРБ лети към дъното, лъсват още кирливи ризи на Борисов

„ Въпросът с подслушването е единствено началото. Ще продължим да виждаме кавги, свързани с предходни ръководства, които занапред ще бъдат вадени от служебното държавно управление. Те ще окажат въздействие. Със сигурност усилват наклонността на спад, която се следи към ГЕРБ. Колко мощно ще бъде това въздействие обаче е доста мъчно да се реши сега “, съобщи пред БГНЕС политологът Христо Панчугов.
„ Големият въпрос е дали партиите, които съставляват смяната, ще трансформират своите тактики и ще съумеят да консолидират повече избор към себе си, както и доколко ГЕРБ ще понижи наклонността на спад “, разяснява той за наближаващата предизборна акция и предварителния избор на 11 юли.
Според политолога обединенията и обединяванията, които следим в политическото пространство, са по-скоро учредени на предизборна аритметика, в сравнение с политики.
„ Ако е имало нещо, което разединява патриотите преди два месеца, то евентуално ги разединява и в този момент. Единственото, което се търси е опит да се консолидира този родолюбив и националистически избор със заветната цел да се прескочи 4-процентната преграда “, счита Панчугов за новата групировка, събрала Вътрешна македонска революционна организация, ВОЛЯ и НФСБ.
„ Доколко това е постижимо, е различен въпрос. Знаем, че по време на избори аритметиката не е точна. Това е огромният въпрос – дали пръснатото към този момент доверие, тъй като част от патриотите бяха в ръководството, няма да изиграе неприятна смешка и на тези избори и те да не съумеят да влязат в Народното събрание. Нещо, за което има много висока възможност “, акцентира анализаторът.
Сходна е и обстановката в левия политически набор, регистрира той.
„ Вляво наподобява, че Корнелия Нинова и управлението на Българска социалистическа партия са осъзнали неверния метод, както и неверните послания на предходните избори. Осъзнали са моментното положение на партията. Очевидно се търси форма, която да откри нов метод към гласоподавателите на Българска социалистическа партия и връзката с тях. Отново обаче не съм сигурен, че това ще докара до съществени промени в резултата на партията най-после на акцията.
Няма задоволително време, два месеца са извънредно незадоволителни за същински поврат. Единственото, което може да се търси, е прекъсване на наклонността, т.е. прекъсване на спада във въздействието на Българска социалистическа партия върху обществото. Неизменно това би трябвало да се премисли на цяло.
Да си дадат сметка, че всичко, което се случва с Българска социалистическа партия е артикул на съзнателни решения на водача на партията Корнелия Нинова и на управлението. Необходимо е изцяло реформиране на Българска социалистическа партия и нейния образ, в случай че желаят тя да продължи да бъде част от българската политика “, разяснява още Христо Панчугов.
Политологът разяснява и завръщането в политиката на едно от емблематичните лица на прехода – Жан Виденов, който влиза в предизборната конкуренция като секретар на обединяването „ Ляв съюз за чиста и свята република “.
„ Това е някакъв чудноват опит да се сплоти в едно и притегли този електорат на Българска социалистическа партия, който е носталгичен към предходния режим и е отчаян от прехода. Послания, които видяхме даже и от Корнелия Нинова, която преди време разгласи, че „ демокрацията ни е лишила доста “.
Повече от явно е към този момент, че Българска социалистическа партия не може да бъде сплотяваща и съвременна социалдемократична партия, ориентирана към младите, а в това време балансираща с носталгията към един предходен режим, разгласен от българското законодателство за незаконен.
Очевидно е, че се търси делене на този електорат. До каква степен обаче Българска социалистическа партия ще продължи да бъде фокусът на модернизацията на лявата концепция в България, е един отворен въпрос. Възможно е да забележим и поява на нова и по-модерна социалдемократична партия. Пространство за това има. Жан Виденов е тест в тази посока – отчасти изваждане на електората на Българска социалистическа партия от партията “, регистрира политологът.
Той е безапелационен, че към сегашния миг главната конспирация остава сред ГЕРБ и „ ИТН “, които на предходните избори станаха втора политическа мощ.
„ Остава да забележим дали „ ИТН “ на Слави Трифонов ще успее да изпревари ГЕРБ. Нещо, което социологическите организации мерят към този миг. Очевидно ГЕРБ са в спад и се изискват старания този спад да бъде преустановен. Усилия, които аз не виждам да се поставят или най-малко не по логичен метод “, разяснява още Панчугов, който още един път акцентира, че в тази обстановка е мъчно да се вършат прогнози.
Според него конспирация има и към влизането на „ Изправи се! Мутри вън! “, които бяха най-малката парламентарна група в предходното Народно заседание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР