Въпросът с ограничаването на правомощията на президента е принципен“, заяви

...
Въпросът с ограничаването на правомощията на президента е принципен“, заяви
Коментари Харесай

Божанков: Въпросът с ограничаването на правомощията на президента е принципен

„ Въпросът с ограничението на пълномощията на президента е кардинален “, съобщи Явор Божанков от ПП-ДБ , разяснявайки готвената от него законодателна самодейност за ограничение на пълномощията на президента . Той уточни:

„ Предстои този законопроект да бъде показан и да го обсъдим дружно с нашата група. Поводът за създанието на този законопроект, изключително в последните седмици, са дейностите на президента. Неговият отвод да подпише декрет. Фактът, че има основателни подозрения, че по върховете на страната, точно посредством президентските квоти – се прокарва съветско въздействие, непознато въздействие. И напомням последните месеци на служебната власт, когато се оказа, че президентът утвърждава личните си назначения. Тоест служебната власт, служебният кабинет, определен от президента, предлага, а президентът утвърждава с декрет назначенията на личния си кабинет. “

Депутатът изясни и какви ще са препоръчаните от него промени .

„ В моя законопроект се планува парламентарните квоти да бъдат отнети от президента и прехвърляни към Народното събрание. Запазва се другият интервал, в който се назначават, с цел да няма една институция, която да господства в даден орган или регулатор. Макар, че в медиите дадоха гръмкото заглавие „ Закон анти-Радев “ – това не е по този начин. Няма значение по какъв начин се споделя президентът. Въпросът е кардинален. Не би трябвало да се нарушава разделянето на управляващите, тъй като в правото и правовата страна има един принцип. Власт, власт възпира. Когато имаме длъжностен кабинет, назначенията, и това президентът Радев го потвърди – стават безконтролни, тъй като няма парламент, който да управлява изпълнителната власт “ , акцентира Божанков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР