Въпросът с обсъждането и приемането на поправки в Изборния кодекс

...
Въпросът с обсъждането и приемането на поправки в Изборния кодекс
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Защо има разминаване в резултатите от машините и протоколите?

„ Въпросът с разискването и приемането на ремонти в Изборния кодекс не е просто юридически въпрос, а огромен политически. Въпрос за политическата непоклатимост на България в този основен миг, за правата на българските жители и демокрацията, за правовата страна и законността, за политическата отговорност, справедливостта и доверието. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискванията за промени в Изборния кодекс.
От парламентарната естрада тя се обърна към “Продължаваме смяната “: „ За нашите някогашни сътрудници въпросът за Изборния кодекс се трансформира във въпрос за стабилността и сигурността на България в идващите месеци и години, като беше подложен като ултиматум: “Ако Българска социалистическа партия не си изтегли законопроекта, няма да има договаряния за държавно управление “ или “Ако законопроектът мине, няма да предлагаме държавно управление на малцинството “, напомни тя. По думите ѝ изискване за държавно управление към този момент не е битката с корупцията и оставката на Гешев, не е нова КПКОНПИ и Бойко Рашков отпред, не е обществената стратегия на Българска социалистическа партия, а Изборният кодекс.
„ Щях да се веселя, в случай че имаше подобен напор освен тук, само че и в комисиите “, обърна се Нинова към депутати от Политическа партия и продължи: „ Да бяхте организирали митинги, уважаеми обществени сътрудници, когато не мина минималната заплата от 850 лева в Тристранния съвет. Или да ви запитвам за какво с вашите гласове беше отритнат Законът за обществените помощи на деца за 300 лева или промените в пенсионната система? Къде изчезна общественият и антикорупционният образ и внезапно смисълът на съществуването на партиите и бъдещето на страната се трансфораха едни машини и флашки? “, сложи водачът на Българска социалистическа партия като първи въпрос пред залата.
Нинова напомни, че в предходния парламент, когато Българска социалистическа партия беше сътрудник с Политическа партия и Демократична България, от левицата внесоха същия закон на 15 юли 2022 година „ Тогава нямаше никаква истерична реакция от нашите сътрудници, тъкмо противоположното. Поставих въпроса на Министерски съвет пред министър-председателя Кирил Петков още тогава с терзание, че нещо се случва, че би трябвало да обмислим промени в Изборния кодекс. Той извика господин Божанов от “Демократична България “ и разговаряхме – обикновено и колегиално, че има проблем. Внесохме законопроект – нито дума против него, дори не участвахте и в дебата в правна комисия “, посочи тя.
Нинова изясни, че на този диалог от думите на господин Божанов е станало ясно, че има теоретична опция да се манипулират машините. „ И господин Петков му разпореди да изиска от ЦИК кодовете за достъп, с цел да проверим какво става и тогава нямаше нервност за статуквото Българска социалистическа партия. Значи – когато управляваш с една партия и ти е нужна властта непременно и тази партия слага един въпрос кардинално, тя не е статукво. Но когато към този момент не управляваш и си отвън властта и същата партия сложи същия въпрос, също толкоз кардинално – тя към този момент е статукво и се е върнала в предишното. Що за политика е това? “, попита водачът на левицата.
Третата тематика ръководителят на социалистите сложи за правата на жителите и демокрацията. „ Най-демократичните партии, тези, които най-вече се борят за правата на жителите, подценяват мнението на 47% от българските жители, които желаят хартия. 47 % желаят хартия, 48 % желаят машина. Е, дано демократично да им дадем и двете “, съобщи тя и продължи: „ Посягате на правовата страна и на законността в храма на законността – Народното събрание с настояването Българска социалистическа партия да си изтегли законопроекта. Как може да желаете евакуиране на законопроект на второ четене откакто знаете, че нямаме право? Една седмица облъчвате обществото с това, знаейки, че не може “, посочи Нинова и добави, че с това се желае от Българска социалистическа партия да наруши законите, поради прищявки.
От парламентарната естрада Нинова се обърна към българските жители: „ Внушава ви се, че първото решение на Народното събрание било Изборният кодекс, че Българска социалистическа партия е отстъпила от обществените си задължения и е внесла изборния закон, тъй като желае да манипулира вота ви. Българска социалистическа партия внесе първо 12 обществени закона, които са в отрасловите комисии “, съобщи тя и напомни, че първите закони на Народно събрание бяха за военната помощ за Украйна, за пазаруване на нови самолети, за още самолети, за Еврозона. „ Коалицията на войната беше първа, а не обединението на хартията и тя беше сред “Продължаваме смяната “ и статуквото - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Да сте ни чули ние да ги нападнем, да ги обидим, да използваме епитетите, които те в този момент употребяват против Българска социалистическа партия? Не. Защото политика с прилагателни и процедури не се прави. Политиката е нещо доста по-голямо “, безапелационен е водачът на левицата.
Нинова разяснява още нещо впечатляващо от “Продължаваме смяната “ – че присъединяване на партиите в секционните комисии не е гаранция, че те ще ревизират вярно, тъй като има партии, които нямат задоволително хора в страната, с цел да си попълнят секционните комисии. „ Секционните комисии са към 12 000. Ако една партия няма толкоз членове, симпатизанти, доброволци в страната, каква партия е това? “, сложи тя като четвърти въпрос.
„ И най-важното – Защо Българска социалистическа партия, която е упорствала за смесено гласоподаване, за машинно гласоподаване, си промени мнението? Не тъй като обслужваме статуквото и желаеме да откраднем гласовете. Поради три аргументи и имам три въпроса към цяла България, към институциите и към българските жители “, съобщи Корнелия Нинова и изиска специалисти да обяснят за какво излиза надписът “Дневникът е фалшифициран “ на машините.
„ Втори въпрос – Някой да излезе и да изясни за какво, макар решението ЦИК да заключи и да каже има ли разлика сред машинния протокол и сред разписките, все ще не е излязла с публични данни и отчет дали има разминаване? “, попита тя и сложи третия си въпрос: „ Някой, който схваща, да излезе и да изясни какво значи това – снабдили сме се с протоколи, които демонстрират: Машинно гласоподаване 166 гласа, протокол на броене отчело 168 гласа. Втори протокол от Габрово – машина, отчела 227, открити 229. Трети протокол от Благоевград – машина, отчела 264, протокол  - 261. “ Нинова изясни, че става въпрос за разлика от 4-5 гласа, само че 12 00 секции по 5 гласа прави 60 000 гласа, което е съвсем една парламентарна група.
„ Нашата борба е за заслужено отчитане на гласовете, за право и независимост на избор всеки по какъв начин да гласоподава, за надзор върху това гласоподаване и тук да стоят хората, които в действителност е избрал българският народ, а не ги е избрал оня, който разнася флашките и натиска кодовете “, заключи водачът на Българска социалистическа партия.
Нинова напомни на Асен Василев по какъв начин са протекли договарянията по тази тематика в предходното държавно управление: „ Добре, ще въведем хартиената бюлетина, само че дайте да го създадем за над 60-годишните, с цел да можете вие да си приберете електората тъй като е по-възрастен. “ Разговорът беше това, той не беше срещу машините, а беше дайте нещичко там да създадем компромис поради вас.
„ Отговорът ни беше, че борбата на Българска социалистическа партия не е за нашите гласоподаватели, а за демокрацията, справедливото и свободно право на избор “, уточни тя и продължи: „ И отказахме да променим кодекса по този начин, че да създадем облекчение единствено на възрастните хора. Обясних им, че това е противоконституционно и нямаме право да разделяме хората по възраст, пол, занимание и раса. Ако в миналото сте си помислили да нарушавате Конституцията – този път няма по какъв начин да ви позволим сякаш поради Българска социалистическа партия да го извършите още веднъж. “
„ Уважаеми сътрудници, ние не влязохме в разправии поради това, а поради 70-те съветски дипломати, за които научихме от медиите “, съобщи Нинова и посочи: „ Заради прекратения контракт с „ Газпром “, за който научихме от медиите, поради оръжията за Украйна – това беше конфликтът сред нас, а не кой по какъв начин да гласоподава “, сподели още тя.
Нинова прикани българските жители да гледат кой какво прави, а не какво ги лъже. „ Всички тези обществени закони към този момент са в комисии и „ Продължаваме промяната “ ги блокира. Питам ви за какво през вчерашния ден по ваше предложение в обществена комисия не мина Законът за обществените помощи за деца? Как можахте през вчерашния ден да блокирате бързото приемане на 20 години затвор, 100 хиляди лв. санкция и отнемането на имуществото за каналджийство, а полицията ги гони из цяла България – стрелят се и умират служители на реда? Как можахте това да го блокирате в комисия? Не го допуснахте с вашите гласове, на „ Демократична България “ и на „ Възраждане “. Защо бе хора? Какво има неприятно да наложим драконовски закони и след това да ги направляваме дали ги извършват Министерство на вътрешните работи и граничари? “, попита тя.
И продължи: „ На господин Атанасов да кажа: Когато Министерство на вътрешните работи си е на мястото – и с машини, и с хартии може да се ограничи пазаруването на гласове. Ние може в този момент да спорим с Политическа партия, само че Бойко Рашков има безспорната заслуга на последните избори да се ограничи фрапантно злоупотребата и пазаруването на гласове. Ние сме открити и почтени хора и споделяме, че когато се вземат ограничения, може да се ограничи. Не машините ще спрат едното или другото, не хартията, а всички тези институции, които управляват този развой “, заключи Корнелия Нинова.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР