Въпросът с наименованието "Коалиция за България" ще бъде обсъден в

...
Въпросът с наименованието "Коалиция за България" ще бъде обсъден в
Коментари Харесай

От БАН са заявили готовност за сертифициране на машините за гласуване

Въпросът с наименованието "Коалиция за България " ще бъде разискван в съвещание на ЦИК. Няма по какъв начин този въпрос да бъде решен през днешния ден. Това разккри пред БНР ръководителят на Централната изборна комисия Стефка Стоева.

Коментарът ѝ бе във връзка на импортирани в ЦИК доказателства от Българска социалистическа партия за собствеността на марката "Коалиция за България ". От левицата упорстват комисията да не допусне регистрация на коалиция с такова име за евроизборите. Това стана откакто АБВ подаде в ЦИК документи за регистрация на "Коалиция за България ", като групировката включва АБВ и още шест партии.

Стоева съобщи, че до 1-2 дни Комисията ще излезе с решение по проблема.

,,Постъпили са 6 заявки за регистрация. В момента идва седмото. Още при започване на работната седмица слагаме тези въпроси на разискване и гласуване'', изясни тя.

ЦИК има безапелационното желание да се организира машинно гласоподаване в 3000 секции, съобщи ръководителят ѝ. Тя обаче означи, че желанието не е задоволително.

,,Необходимо е изцяло подпомагане на другите държавни органи и организации в страната - всички, свързани с изборния процес'', сподели ръководителят на ЦИК.

,,Изпратени са писма до разнообразни институции. Оказа се, че никой от тях не се наема да извърши одит и сертификация на машините. ЦИК остана единственият държавен орган, който макар неналичието на експлицитни пълномощия по закон, би трябвало да реши този проблем. Търсим разнообразни разновидности. Търсим помощта освен на Българска академия на науките, само че и на други експерти от университетите и други, с цел да разгадаем този проблем. От Българска академия на науките ни дадоха отговор, че могат да подсигурят екип с известни учени – имаме позитивен отговор'', съобщи Стоева по отношение на сертификацията на машините за гласоподаване.

От ЦИК са отправили публично питане към Министерския съвет – "Могат ли да посочат някой различен държавен орган, отвън създалите отвод, който да може да сертифицира машините ". Чака се отговор, сподели ръководителят на Комисията.

Според нея това не е съображение за вероятно оборване на изборния резултат.

Стефка Стоева съобщи, че има задоволително време за реакция по отношение на доставянето и инсталирането на машините. Има и аварийни разновидности, сподели тя и бе безапелационна, че няма риск в тази посока. По думите ѝ машини ще има във всичките 31 изборни региона. Вътре разпределението ще е предвид на броя на гласоподавателите в обитаемото място.

Тя даде обещание на българите, живеещи във Англия, че ще се направи всичко допустимо да могат да подадат гласа си за евродепутати.

,,Секции в страните, които не са членки на Европейски Съюз, могат да се разкриват само в дипломатическите и консулските представителства'', уточни Стоева и добави, че няма опция за разкриване на спомагателни секции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР