Въпросът с македонския език е решен и всички лъжи, свързани

...
Въпросът с македонския език е решен и всички лъжи, свързани
Коментари Харесай

Османи: В преговорната рамка с ЕС ще бъде посочено, че РСМ ще преведе законодателството на македонски език

Въпросът с македонския език е решен и всички неистини, свързани с него, би трябвало да бъдат „ демонтирани “. Това сподели на конференция в Скопие министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.
В рамката, която би трябвало да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език. България ще изрази своята позиция в изказване, което ще влезе в протокола. То е направено в границите на португалското предложение.
"Убедихме 26 страни-членки да одобряват нашата версия с разрешението на България ", сподели още Османи. Позицията на България е в сходство с предлагането на Португалия, а точно, че македонският език не е съществувал до 1945 година и че той е български акцент.
"Ирационално и нездравословно е да се твърди, че ще има промяна на идентичността, побългаряване... Напротив, оспорваният от някои в Европейски Съюз езиков въпрос е затворен един път вечно ", добави Османи. Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката. Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорските, хърватските и българските малцинства, добави министърът.
За понеделник е планувана онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска по отношение на двустранния протокол, само че той не е обвързван с рамката и ще бъде подписан, когато държавното управление на РСМ утвърди целия пакет.
"Протоколът съдържа изискването за конституционни промени, само че искахме гаранции, че това ще стане след началото на договарянията ", посочи Османи.
"Хипотетично, в случай че държавното управление ми даде зелена светлина в понеделник, във вторник мога да се схвана с българите и Европейски Съюз да подпишем протокол - или в Скопие, или в София, а по-късно незабавно в Брюксел да одобряват рамката. После можем да организираме междуправителствена конференция и да започваме договаряния, сподели Османи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР